fbpx

[Video] “Prekinitev ognja” ni zdržala dolgo, obstreljevanje v Ukrajini se je nadaljevalo

Foto: zajem zaslona

Enostransko premirje v Ukrajini, ki ga je razglasil ruski predsednik Vladimir Putin, bi moralo začeti veljati v petek, vendar so se v urah pred začasnim premirjem znova začeli spopadi, Kijev pa je potezo zavrnil kot trik. Ruska vojska obtožbe zanika in pravi, da spoštuje premirje od 9. ure zjutraj po GMT, kot je odredil Putin, krivdo za obstreljevanje pa so prevalili na ukrajinske enote.

Ruske sile so v petek še naprej obstreljevale od vojne razdejano mesto v Ukrajini in s tem kršile “premirje”, ki ga je odredil Vladimir Putin, da bi pravoslavnim kristjanom v državi omogočil praznovanje božiča, so danes sporočili kijevski uradniki, poroča Daily Mail. V obstreljevanju je bil ubit en reševalec.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove enote začele spoštovati prekinitev ognja od poldneva po moskovskem času (09.00 GMT) “vzdolž celotne stične črte” v konfliktu, vendar je dejalo, da Ukrajina še naprej obstreljuje območja in vojaške položaje, naseljene z Rusi. Reuters ni mogel takoj ugotoviti, ali je prišlo do spopadov po izteku roka, ki je zaznamoval predvečer ruskega pravoslavnega božiča v regiji. V nekaj urah pred tem so rakete zadele stanovanjsko stavbo v ukrajinskem mestu Kramatorsk blizu vzhodne frontne črte in poškodovale 14 domov, vendar brez žrtev. Prebivalci naj bi opisali več eksplozij. “Rusija je danes obstrelila gasilski dom v Hersonu, pri čemer je umrl ukrajinski reševalec. Takole izgleda Putinova enostranska prekinitev ognja,” je zapisal profil Višegrad na Twitterju, poleg posnetka obstreljevanja.

“Slabo je, zelo slabo. Moramo pritisniti nanje, jih prisiliti, da odidejo, morda bi pomagalo več sistemov zračne obrambe. To se pogosto dogaja, ne samo ob prazničnih priložnostih. Vsak drugi dan,” je dejala priča pred supermarketom na čas napada, piše Swiss Info. Kmalu po tem, ko naj bi premirje začelo veljati, je Rusija krivdo prevalila na Ukrajino, češ da je z artilerijo obstreljevala regionalno prestolnico Doneck, je sporočila ruska državna tiskovna agencija TASS.

Putin je v četrtek presenetljivo ukazal 36-urno prekinitev ognja v 10-mesečni vojni in dejal, da bo veljala do konca ruskega pravoslavnega božiča v soboto. Toda Ukrajina in njeni zahodni zavezniki so njegov poziv zavrnili in ga označili za zvijačo, katere cilj je dati Moskvi čas za okrepitev vojakov in opreme po velikih izgubah v industrijski regiji Doneck, kjer se nahaja Kramtorsk. Kljub opozorilom o zračnem napadu v več regijah ukrajinski uradniki po začetku prekinitve ognja niso poročali o večjih zračnih napadih.

Foto: Zajem zaslona

En reševalec je bil ubit, štirje pa so bili ranjeni, potem ko so ruske sile v petek zgodaj pred iztekom roka obstreljevale gasilsko enoto v južnem ukrajinskem mestu Herson, je dejal regionalni guverner. Bitke se med praznično sezono prej niso umirile in Rusija je ob novem letu, ki je običajno čas praznovanja v Ukrajini in Rusiji, sprožila valove zračnih napadov.

Prekinitev ognja je Putinova taktika, meni Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takoj zavrnil Putinovo premirje in dejal, da je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih sil v Donecku in širši regiji vzhodnega Donbasa ter pripeljati več moskovskih sil. “Zdaj želijo uporabiti premirje kot krinko, čeprav na kratko, da ustavijo napredovanje naših fantov v Donbasu in pripeljejo opremo, strelivo in mobilizirane enote bližje našim položajem,” je dejal Zelenski v svojem četrtkovem večernem video nagovoru. Ukrajinski vojaški generalštab je sporočil, da so njegovi vojaki v zadnjem dnevu odbili večkratne ruske napade, pri čemer se je Moskva osredotočila na poskus zavzetja mest v Donecku, vključno z Bakhmutom. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je Putinova ponudba za premirje znak obupa. “Mislim, da poskuša vdihniti nekaj kisika,” je dejal novinarjem v Beli hiši, pišejo tuji mediji.

Ana Horvat