Hude obsodbe zlorabe častne straže – z Zemljaričem pokopane vrednote slovenske osamosvojitve!

Datum:

“Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: “Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!”” so ob slovesnem pokopu bivšega šefa UDBE Janeza Zemljariča, zgroženo zapisali v Zboru za republiko. 

“Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma,” se uvodoma glasi izjava za javnost predsednika Zbora za republiko Franceta Cukjatija. V nadaljevanju je pojasnil, da je bil Zemljarič (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom.

“Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: “Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!”” je v nadaljevanju spomnil Cukjati. Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, po njegovem prepričanju izkazuje svojo privrženost nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev.

Protest Zbora za republiko proti pokopu bivšega šefa komunistične tajne policije Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi. (Foto: Nova24TV)

Svoj protest proti pokopu z vojaškimi častmi so izrazili tudi v SDS-u: “Slovenska demokratska stranka izraža najostrejši protest zoper grob napad Vlade RS na pravico do človekovega dostojanstva. SDS se pridružuje številnim protestom posameznikov in združenj, ki izražajo ogorčenje nad sklepom Vlade RS, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča počasti s protokolom slovenske države in Slovenske vojske.” 


UDBA je pod Zemljaričem delovala kot mednarodna teroristična organizacija 
V SDS-u so prepričani, da je ta odločitev Vlade RS v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije. Kot so še pojasnili, sta tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS v različnih odločbah delovanje Udbe, le-to formalno prepoznala kot zločinsko. Sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

S čim si je Zemljarič prislužil pogreb z vojaškimi častmi? S tem, da je bil na čelu inštitucije, ki je brutalno teptala temeljne človekove pravice? (Foto: sta)

“Kot poudarja Združenje slovenskih političnih zapornikov, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe,” so za konce spomnili v največji opozicijski stranki. Iz časov, ko ji je načeloval Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti. Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja
Mag. Andrej Aplenc je v imenu društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja odločitev vlade “v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.” V pisni izjavi je opozoril, da je slovensko ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih judikatih delovanje Udbe tudi formalno prepoznala kot zločinsko. “Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba,” so zaključili v društvu.

Celotna izjava predsednika VSO Alojza Peterleta. Vir: VSO

Alojz Peterle: Z Zemljaričem pokopane vrednote slovenske osamosvojitve
V imenu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve se je oglasil tudi nekdanji predsednik vlade in evropski poslanec Lojze Peterle, ki je zapisal, da se je Slovenija 25. junija 1991 odločila za demokratično Slovenijo, s tem pa se odpovedala tudi totalitarnemu in enopartijskemu političnemu redu, v imenu katerega je “UDBA izvajala političen pritisk na državljane, vključno z zločinskimi posegi.” 

“S tega vidika je odločitev Vlade Republike Slovenije, da se gospoda Janeza Zemljariča, nekdanjega predsednika Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije, ki je bil med drugim tudi šef UDBE, pokoplje z vojaškimi častmi, v nasprotju z vrednotami in načeli samostojne ter demokratične Republike Slovenije,” je bil jasen Peterle.

Svoje je misli je zaključil, da s tem posegom Vlada republike Slovenije izenačuje “čas totalitarizma s časom slovenske samostojnosti in demokracije v posmeh vsem tistim, ki so trpeli v času totalitarizma in še posebej tistim, ki so se borili za samostojno Slovenijo in dali zanjo tudi svoja življenja. Ukazani poklon Slovenske vojske je v tem primeru v popolnem nasprotju s poslanstvom, ki ga je imela v obrambi osamosvojitvene volje leta 1991 in pomeni njeno popolno degradacijo.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...