fbpx

[Video] Putinov zaveznik priznal namerne napade na civiliste, YouTube je posnetek blokiral

Vladimir Solovjov (Foto: zajem zaslona)

Putinov zaveznik je na ruski državni televiziji javno priznal, da so civilisti namerne tarče. Videoposnetek se je znašel tudi na družbeni platformi Youtube in zaokrožil po ostalih družbenih omrežjih, nato pa so ga z Youtuba kmalu za tem umaknili. Nekateri pravijo, da je bilo namerno, eni pa, da se je to zgodilo zaradi avtorskih pravic.

Kremeljski propagandist Vladimir Solovjov je na ruski državni televiziji priznal, da so ruski napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo v Ukrajini potrebni, “ker se moramo boriti, da naši fantje ne umrejo”. Solovjovova izjava med večerno pogovorno oddajo na kanalu Rusija-1 je bila tokrat neskladna s tem, kar izjavlja uradna linija Moskve, ki je napade na civiliste v preteklosti zanikala. Posnetek je sicer obstal na Twitterju, izbrisan pa je bil s platforme Youtube.

Solovjov je v oddaji s svojo izjavo demantiral pretekle izjave Moskve, ki je v zanikala napade na civilne tarče, čeprav je bilo med raketnimi napadi prizadetih več stanovanjskih blokov in energetske infrastrukture. Med izmenjavo mnenj z gosti je predlagal, da se je med vojno navedena potreba po zadrževanju Rusije spremenila. Dejal je, da je bil na začetku invazije ukazano, naj ne napadajo civilne infrastrukture in podobne prepovedi, ki so vključevali civilne žrtve, da pa je zdaj drugače.

Youtbe je posnetek izbrisal
Čeprav je bil posnetek z YT izbrisan, ga je v ponedeljek tvitnil ukrajinski svetovalec za notranje zadeve Anton Geraščenko, ki je dejal: “Solovjov priznava, da Rusija namenoma napada civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini.” “Moramo se boriti, da naši fantje ne umrejo. Ne zanima me, koliko nacistov umre,” je dejal Solovjov in se skliceval na eno od utemeljitev Vladimirja Putina za svojo invazijo, ki je bila “denacificirati” Ukrajino. Takšne trditve sta Kijev in mednarodna skupnost zavrnila. Voditelj Večera z Vladimirjem Solovjovom je dejal, da je treba uporabiti kakršna koli “tehnična sredstva”, če to pomeni, da “bo umrlo čim več sovražnikov in čim manj naših.”  “Saj nisem kristjan, ni mi treba imeti rad vseh, kajne?” je dejal.

Platforma YT je zelo priljubljena v Rusiji in v nasprotju z nekaterimi drugimi ni bila ukinjena. YouTubu je uspelo delovati v Rusiji kljub zatiranju prokremeljske vsebine, ki je kršila smernice vključno s politiko večjih nasilnih dogodkov, ki prepoveduje zanikanje ali trivializiranje invazije. Od začetka konflikta februarja je YouTube ukinil kanale vključno s kanalom prokremeljskega novinarja Vladimirja Solovjova. Kanali, povezani z ruskim ministrstvom za obrambo in zunanje zadeve, so bili v zadnjih mesecih prav tako začasno prepovedani pri nalaganju videoposnetkov, ker so vojno opisovali kot “osvobodilno misijo”.

Rusija namerno cilja na civilne tarče? (Foto: epa)

Geraščenko je delil tudi posnetek Solovjova, ki pravi, da bi morala Rusija izvesti “preventivni napad” na Francijo, ker predsednik Emmanuel Macron podpira Ukrajino. Komentarji so sledili napovedi Francije, da bo Kijevu dobavila oklepna bojna vozila AMX-10 RC in oklepne transporterje Bastion (APC). Združeno kraljestvo naj bi razmišljalo o pošiljanju tankov Challenger 2 v Ukrajino, kar bi lahko spodbudilo druge zahodne države, da okrepijo vojaško pomoč Kijevu. Gostje v oddaji Solovjova in drugih programih na ruskih državnih kanalih so večkrat izdali jedrske grožnje državam na Zahodu, ki so podprle ukrajinsko vojno, in opozorili, da je Moskva sposobna izstreliti raketne napade na tuje prestolnice.

Ana Horvat