fbpx

[Video] Radikalni levičarji, samooklicani mirovniki, z nasiljem nad Trumpa

Foto: Twitter

Zaradi levičarskih protestnikov, ki so v Kaliforniji protestirali pred govorom republikanca Donalda Trumpa, se je shod sprevrgel v nasilje. Obraze so imeli pokrite z ruticami, v policijske avtomobile so metali kamne, Trump pa se je moral celo plaziti pod ograjo.

V ameriški zvezni državi Kalifornija so številni levičarji dva dneva zapored protestirali proti republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu. V četrtek se je v okrožju Orange county zbralo na stotine protestnikov. Mnogi so imeli obraze pokrite z rutami. Metali so kamenje in uničili več policijskih avtomobilov. Aretiranih je bilo 20 ljudi. Med protestniki so plapolale mehiške in ameriške zastave, poroča AFP.

Donald Trump se je na proteste odzval na Twitterju: ”Hvala, Costa Mesa Californija,” je zapisal. Ob tem je dodal, da se je tam zbralo 31 tisoč ljudi ter da se bo tja zagotovo vrnil.

Policisti so nasilne protestnike, ki so se prerivali in podrli zaščitno ograjo, komaj krotili. Želeli so vdreti tudi v hotel, v katerem se je nahajal Trump, vendar jim je policija vstop onemogočila. “Spravite ga ven!” so med drugim vpili nasilneži. Udeleženci shoda naj bi se zavzemali za “mir v Ameriki”, ki ga Trump s svojo kontroverzno politiko po njihovem ne more zagotoviti – po drugi strani pa je bil njihov shod vse prej kot miren.

https://www.youtube.com/watch?v=1W0giCzLkPE

Trump se je počutil, kot da prečka mejo
“To ni bil najlažji prihod med tistimi, ki sem jih doživel. Žena me je klicala in povedala, da me varujejo helikopterji. Morali smo iti pod ograjo. Počutil sem se, kot da prečkam mejo. Ampak prišel sem,” je pojasnil Trump. Ob tem je dodal, da so mu svetovali, da bi bilo lažje izpustiti shod v tem kraju in iti naravnost v Indiano, a ni hotel razočarati tukajšnjih ljudi.

Strankarske volitve v Kaliforniji, ki je ena največjih ameriških zveznih držav in daje veliko število delegatskih glasov, bodo 7. junija. Zmaga v Kaliforniji je za Trumpa, ki si želi julija na republikanski konvenciji v Clevelandu zagotoviti strankarsko predsedniško nominacijo, ključnega pomena. ​

N. K.