fbpx

[Video] Redki žalujejo za tiranom: Zimbabvejci plešejo in praznujejo smrt neusmiljenega diktatorja Mugabeja

Zimbabvejci praznujejo smrt Roberta Mugabeja (foto: screenshot)

Potem ko je odjeknila novica o smrti tirana Roberta Mugabeja, neusmiljenega diktatorja in afriškega nacionalista, so mnogi proslavili njegovo smrt s plesom. Veselo je bilo, čeprav z grenkimi občutki, tudi pred zimbabvejskim veleposlaništvom v Londonu, kjer so izgnanci plesali ter peli, da bi proslavili njegovo smrt in da bi javnost pozvali, naj se uniči vsa njegova zapuščina številnih umorov in gospodarskega propada.

Preživeli genocida nad manjšino Ndebele, ki mu pravijo tudi genocid Gukurahundi iz leta 1980, so imeli pravo zabavo ob smrti tirana, ki je vladal v času, ko jih je zimbabvejska vlada množično morila, ko so postali neodvisni od vladavine “belcev”, kot pravijo. Medtem ko so mainstream mediji poročali o veliki Mugabejevi zapuščini, njegove žrtve pričajo drugače.

Eden od preživelih je za Breitbart London povedal: “Zapuščina Mugabeja? On nima zapuščine. Kar drugi ljudje vidijo kot zapuščino, jaz vidim kot brutalnost … mojega očeta je umoril njegov režim leta 1983 … in zaradi njega nisem hodil v šolo. Na policijski postaji so me leta 2001 mučili … prišli so in na nas spustili policijske pse in nas s palicami vse pretepli. Šest ur sem bil zaprt, obesili so me za eno nogo, visel sem s strehe z glavo navzdol … nisem vedel, ali bom sploh preživel”, je v strahu povedal eden od tistih, ki so se zbrali pred veleposlaništvom.

Grozljive zgodbe žrtev tirana
Spet drugi je dejal, da je imel Mugabe sicer zapustil zapuščino, vendar ne pozitivno in poudaril, da se “borimo za uničenje njegove zapuščine, ki jo je zapustil pri Zanu-PF (Mugabejeva politična stranka) … zapuščino mučenja, ustrahovanja, ubijanja ljudi, ugrabitev. “ Eden od zbranih na „proslavi“ je tudi dejal, da je izgubil vse tete, nečake in večino njegove družine med pokolom belske manjšine Ndebele. “Krivim Muagabeja, ker je vse bele kmete izgnal iz države, če ne bi bilo njega, nam bi bilo zagotovo v državi boljše.”

Robert Gabriel Mugabe (Foto: epa)

Mugabeju niso nikoli sodili za zločine
Mugabe je znan tudi po “ekonomskih posegih”, in sicer mu je v času svojega brutalnega vladanja uspelo državo, ki je bila najbogatejša in najbolj produktivna država v Afriki, spremeniti v eno najrevnejših, ki je utrpela obsežno hiperinflacijo, totalen propad osnovnih storitev in brezposelnost. Kljub vsem grozodejstvom se Mugabe ni nikoli soočil z roko pravice za svoja dejanja in je po zaslugi globalne mreže podpornikov lahko umrl v udobju.

Lana Božič