fbpx

Na današnji dan pred 80 leti je komunistična Sovjetska zveza z vzhoda vdrla na Poljsko in si jo razdelila z nemškimi nacionalsocialisti!

Karikatura zavezništva med Hitlerjem in Stalinom (vir: twitter)

Potem ko so nemški nacionalsocialisti 1. septembra 1939 začeli napad na Poljsko, s katerim se je uradno začela II. svetovna vojna, so 17. septembra, nekaj več kot dva tedna pozneje, invazijo na Poljsko z vzhoda začeli še sovjetski komunisti. Poljska je bila poražena in razdeljena. Sovjeti so po invaziji v Katinskem gozdu usmrtili okoli 22 tisoč poljskih oficirjev, ta zločin pa so nato naprtili Nemcem.

Sovjetska invazija na Poljsko se je začela brez uradne vojne napovedi 16 dni zatem, ko je nacionalsocialistična Nemčija pod vodstvom Adolfa Hitlerja začela svoj napad na Poljsko.

Invazija in boji za Poljsko so trajali vse do 6. oktobra, ko sta si Nemčija in Sovjetska zveza v skladu s paktom Molotov-Ribbentrop, podpisanim 23. avgusta istega leta, Poljsko že vnaprej razdelili.

Komunisti priskočili na pomoč nacionalsocialistom
Poljaki so bili ujeti med kladivo in nakovalo in tako že vnaprej obsojeni na poraz. Medtem ko so z vsemi napori skušali ustaviti napredek Nemcev, so jih s hrbtne strani dobili Sovjeti. Rdeča armada je v manj kot mesecu dni dolgi invaziji zajela 230 tisoč poljskih vojnih ujetnikov.

Image

Sovjetska zveza je v skladu z delitvijo ozemlja, ki je bila določena že v paktu Molotov-Ribbentrop, dobila tri petine poljskega ozemlja, na katerem je takrat živelo 13,5 milijona Poljakov.

Komunistična tajna policija NKVD je začela z izvajanjem terorja, sledili so etnično čiščenje in sojenja po hitrem postopku vojaškim častnikom, policistom in duhovnikom. V naslednjem letu in pol, kolikor je trajalo, da je Hitler napadel Sovjetsko zvezo, je NKVD v Sibirijo in druge odročne dele SZ deportiral več sto tisoč ljudi.

Takoj po končanih bojih so Sovjeti v Katinskem gozdu in okolici usmrtili 22 tisoč poljskih vojaških častnikov. Še ne tako davno pa se je na podlagi arhivskih dokumentov ugotovilo, da so pomor zagrešili sovjetski komunisti.

Po koncu 2. svetovne vojne so Sovjeti zadržali veliko večino ozemlja, ki jim je pripadlo po dogovoru Molotov-Ribbentrop. Poljska, ki je bila takrat sovjetski satelit, v katerem so na oblast postavili komuniste, ni imela pri tem nobene besede.

Ivan Šokić