fbpx

[Video] Reka – Evropska prestolnica kulture ali komunizma?

Rdeča Reka, kjer že od leta 1945 vlada komunizem, je letos postala postala “pristanišče raznolikosti” in “Evropska prestolnica kulture”. Vendar je na otvoritvi nekdo “nenamerno” ali pa iz neznanja kratico EPK (evropska prestolnica kulture) prevedel kot “evropsko prestolnico komunizma”. Sile teme so bile prisotne še pred otvoritvijo, poroča Večernji list.

Provokacijo na prireditvi je izzval tudi ulični umetnik, ki je jugoslovansko zastavo prebarval v rdeče, v barvo krvi. Mediji so dejanje takoj označili kot vandalizem, a umetnik je želel s provokacijo ljudi spraviti k razmišljanju. “Kaj če bi umetnik vsak dan prebarval zastavo na rdeče in s tem želel prikazati 365 dni spomina na žrtve komunizma, totalitarnega sistema,” se sprašuje novinar Večernjega lista.

Rdeča Reka mesto komunizma
Spomnimo, da v Reki vlada komunizem že 75 let, le pod drugimi imeni. KPJ (Komunistična partija Jugoslavije) se je spremenila v SKJ (Savez komunista Jugoslavije) in sedaj v vladajočo stranko SDP (Socialdemokratska stranka), ki največja stranka na Hrvaškem. V resnici je to ena in ista stranka neprekinjeno na oblasti že od 3. maja 1945. Tako je Reka tudi uradno podrla rekord SSSR (Sovjetska zveza) v najdaljšem vladanju komunistov. Rusi so namreč s komunizmom začeli leta 1917, trajal pa je do 1991. Tako je Reka presegla Ruse in postala metropola, v kateri najdlje vlada komunizem. Sedaj pa je zibelka fašizma, ki je spodbujala komunizem, dobila priložnost, da z več kot 60 milijoni evrov, pridobljenih za projekt evropske prestolnice kulture, proslavi obletnico 75 let evropske prestolnice komunizma.

Lana Božič