fbpx

[Video] Rumeni telovniki po večmesečnem premoru zaradi pandemije covid-19 ponovno na ulice! Policija jim ni prizanašala!

Protest rumenih telovnikov v Toulousu (Foto: epa)

Kljub temu, da se v Franciji še naprej soočajo s povečanim številom okužb z novim koronavirusom, so se rumeni telovniki v soboto, 12. septembra 2020 prvič po več mesecih odpravili na ulice Pariza in protestirali. Protest se je kaj kmalu sprevrgel v pravi kaos in prepir s policijo, čemur so sledile številne aretacije. 

Ker so lokalne prefekture odobrile dve demonstraciji – eno v bližini Elizejskih poljan, pri znamenitem trgu Place de la Bourse ter drugo v bližini trga Place Wagram – so policisti pričakovali, da se bo zbralo več tisoč protestnikov.

Rumeni telovniki so se pričeli množično zbirati v centru mesta. Procesija, ki se je odpravila s trga Wagram, je skandirala slogane in delila letake z navedenimi zahtevami po zvišanju minimalne plače, pokojnine  ter drugih socialnih prejemkov. Razmere so se zaostrile, ko je prišlo do prerivanja in prepirov, nakar so organi pregona segli po solzivcu in začeli z množičnimi aretacijami. Do sobote popoldan je bilo pridržanih najmanj 200 ljudi, število pa je čez dan verjetno še naraslo.

Policija se je na demonstracije rumenih telovnikov dobro pripravila in strateško zavarovala ključne lokacije. Še posebej je bila močno zastražena avenija Elizejske poljane, na kateri se je v preteklosti odvilo nemalo spopadov med protestniki in policisti.

Protest rumenih telovnikov v Parizu (Foto: epa)

Prejšnji marši rumenih telovnikov so bili prežeti z nasiljem in uničevanjem lastnine, poškodovani pa so bili tako policisti, kot tudi protestniki. “Na Elizejskih poljanah ne sme priti do uničenja in kaosa,” so pred protesti  opozarjali iz policije in protestnike pozivali, da naj bodo protesti mirni.

Policija se je na novo sezono protestov dobro pripravila, v uporabo je namreč vzela novo obliko orožja za nadzor množic. Gre za obliko nesmrtonosne granate, ki naj bi bila manj nevarna kot prejšnje verzije, poroča Russia Today. Še vedno pa so prisotne kritike, da lahko novo nesmrtonosno orožje za vedno poškoduje, čemur smo bili priča v zadnjem letu in pol protestov rumenih telovnikov, ko je več tisoč ljudi bilo resneje poškodovanih zaradi policijske rabe gumijastega streliva Na stotine protestnikov je izgubilo vid.

Nina Žoher