fbpx

[Video] Rusi z veliko večino podprli spremembe ustave, ki slavijo Boga, družino in domovino

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Ruska Ustava je nad mednarodnim pravom, zakon je zveza izključno med moškim in žensko, otroci so prioriteta Ruske federacije, mora se ohranjati spomin na prednike in prenašati ideal ter vero v Boga, ruski jezik je jezik državotvornega naroda, varovanje zgodovinske resnice in spoštovanje podvigov braniteljev domovine, dovoljena samo dva predsedniška mandata, kandidat za predsednika države mora živeti vsaj 25 let v Rusiji, uradniki morajo biti ruski državljani. To so samo nekatere od več kot 200 sprememb ruske ustave, ki so jih ruski državljani na več dni trajajočem plebiscitu potrdili s kar 78 odstotki glasov.

Rusko ljudstvo je spregovorilo. Na posvetovalnem plebiscitu na katerem so ruski državljani več dni lahko glasovali o predlaganih 206 amandmajih k ruski Ustavi, je po poročanju RT več kot 78 odstotkov vseh volivcev podprlo ustavne spremembe.

Celo sami liberalni organizatorji v Moskvi so priznali, da je večina volivcev tudi v predelih Moskve, ki jih imajo v rokah opozicijski svetniki, glasovala za spremembe ustave. Za ruskega predsednika Vladmirja Putina je to vsekakor velik uspeh, saj kaže da se Rusi strinjajo s smerjo, ki jo je izbral za državo.

V raznih zahodnih protiruskih (te dni je bolj natančno reči protinacionalističnih) medijih je bilo veliko slišati te dni o tem kako bodo spremembe ustave poskrbele za Putinovo doživljensko vladavino, a spremembe gredo veliko dlje, navsezadnje, 206 amandmajev ni potrebnih zato, da bi lahko Putin izigraval ustavo in še naprej vodil državo. To bi lahko počel tudi brez ustavnih sprememb.

Onemogočanje tujih vplivov
Res je, da si je z ustavnimi spremembami Putin potencialno “zagotovil” še vsaj dva predsedniška mandata. Če bo to spremembo izkoristil, bomo še videli. Trenutni šestletni predsedniški mandat mu bo potekel šele leta 2024. A Putin je z ustavnimi spremembami poskrbel, da nihče drug, ki pride za njim ne bo mogel izigrati sistema, kakor ga je sam. Tako novi amandmaji določajo, da je lahko posameznik predsednik Ruske federacije za obdobje maksimalno dveh mandatov. Ni več izjem in dodatkov o zaporednih mandatih.

Kar Putinove nasprotnike veliko bolj žuli, je dejstvo, da morajo kandidati za ruskega predsednika živeti vsaj 25 let v Rusiji, ne smejo imeti dvojnega državljanstva, ali posesti oziroma naslova v tuji državi. Po trenutni ustavi je bilo dovolj, da je kandidat živel v Rusiji zgolj 10 let. Podobne spremembe so se dotaknile tudi raznih uradnikov in funkcionarjev, ki morajo biti ruski državljani, brez naslova v tujini za časa opravljanja funkcije. Na tak način želijo doseči, da so ljudje na položajih dejansko v službi Rusov in ne v službi tujih interesov. Čisto po naključju teh pogojev ne izpolnjuje večina dosedanjih potencialnih kandidatov za predsednika države iz vrst opozicije.

Bog, zakon in socialna država
Ob tem so v ustavo zapisali, da je ruščina jezik državotvornega naroda. To je pomembno, kajti Rusi do te spremembe, navkljub temu, da predstavljajo več kot dve tretjini prebivalstva Ruske federacije, niso bili prepoznani kot konstitutivni narod v svoji lastni državi. V ustavi je po novem tudi varovanje spomina na prednike in prenašanje svojih idealov ter vero v Boga. Zapisali so, da je zakon zveza izključno med moškim in žensko, ter da so otroci prioriteta Ruske federacije.

Ravno tako je pomembno ohranjati zgodovinsko resnico ter spoštovati podvige braniteljev domovine. Ustava po novem ravno tako vsebuje dele o zaščiti ruske kulturne identitete in ruskih državljanov izven države. Zavzema se za spodbujanje znanstvenega in tehnološkega razvoja ter spodbuja zdravo življenje. Usklajevanje pokojnin je po novem vezano na ustavo, minimalna plača pa ne sme biti nižja od minimalnih potreb za preživetje.

Rusija kaže, da ne želi iti po kitajskih stopinjah v enopartijsko diktaturo, ki je v vsem razen imenu čisti fašizem. Ravno tako ne želi neoliberalnih “vrednot”, ki te dni razjedajo Zahod. Želijo biti Rusi, zvesti svoji zgodovini, svoji tradiciji, svoji kulturi in veri v Boga.

Ivan Šokić