[Video] Rusija brani interese v OZN z zmedenim upokojenim analitikom Cie

Nekdanji uslužbenec Cie Raymond McGovern širi prorusko propagando v OZN. (Foto: YouTube)

Rusija je včeraj sklicala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, posvečeno preiskavi eksplozij Severnega toka. Interese Moskve je zagovarjal kar Raymond McGovern, nekdanji dolgoletni analitik agencije Cie, ki je imel na trenutke nenavadne vložke.  

“Bolj star, bolj nor,” se glasi naslov priljubljene domače pesmi iz leta 2001, ki več kot pristaja Raymondu McGovernu, sicer nekdanjemu dolgoletnemu analitiku Cie, ki pa se je na stara leta “prelevil” v proruskega propagandista. Po upokojitvi se je denimo lotil komentiranja za več ruskih medijev v angleščini (Sputnik, Russia Today itd.).

Zanimiv je zlasti njegov pogled na domnevno vmešavanje ruskega režima v ameriške volitve leta 2016. Prepričan je, da je bila afera v resnici “notranje delo” oziroma so bili dokumenti tako prirejeni, da so dajali vtis ruskega izvora. Ravno tako je bil skeptičen do obtožb, da je bila Rusija vpletena v sestrelitev malezijskega letala leta 2014 v vzhodni Ukrajini.

V poročilu ukrajinske vlade iz leta 2022 je bil naveden kot “govornik, čigar naracija je skladna z rusko propagando”. Tokrat se je bivši analitik Cie lotil neposrednega zagovora ruskih interesov pri OZN. Moskva je včeraj sklicala varnostno konferenco, saj je v njenem interesu, da se raziščejo eksplozije Severnega toka.

Nato je zlo, Rusija pa branik krščanske civilizacije?!
McGovern je na svojstven način skušal pojasniti, zakaj je “Nato zlo” in zakaj je vse, kar počne Rusija, upravičeno. Za hip se je celo vživel v vlogo pridigarja in citiral svetopisemske besede, da “še vedno ljubijo svoje sovražnike“. Njegove besede se verjetno skladajo z razširjenim prepričanjem med zagovorniki Putina – da je Rusija branik krščanske civilizacije, Zahod pa izrojen in dekadenten.

Domen Mezeg