[Video] Ruski vojaki s fronte: “Dokazi s prve roke, kaj se tukaj dogaja, katastrofa”

Ruski vojaki (Foto: posnetek zaslona)

V sredo je CNN objavil posnetek ruskih vojakov, ki pravijo in tudi iz posnetka sodeč je videti, da so v grozljivih pogojih v Ukrajini. Eden izmed vojakov je celo dejal, da so njegovo enoto že šestkrat dopolnjevali z novomobiliziranimi vojaki, saj umirajo tudi zaradi slabih pogojev.

Vojak prosi ruskega predsednika Vladimirja Putina za pomoč: “Na nikogar drugega se ne moremo obrniti”. CNN je objavil še en videoposnetek, v katerem ruski vojak pravi, da je situacija na terenu v vzhodni Ukrajini katastrofalna, in dejal, da je enega izmed tankov zajel požar. “Naš tank gori, pozdrav s prve fronte. Dokazi s prve roke, kaj se tukaj dogaja. To je katastrofa. Slava Rusiji, je dejal, medtem pa se v ozadju vid dim.

Posnetek je nastal v Vuhledarju v v Donecki regiji, na njem pa so tudi drugi ruski vojaki, ki ranjeni ležijo na tleh. Ukrajinske sile kljub nenehnim ruskim napadom nadaljujejo z obrambo v razrušenem Bahmutu. Rusija namreč meni, da bi prevzem Bahmuta odprl pot za popolno kontrolo nad ostalim strateškim industrijskim območjem Donbasa, ki meji z Rusijo, kar pa je tudi eden od glavnih ciljev vojne, ki se je začela 24. februarja lani. Ukrajina sicer ocenjuje, da ima Bahmut omejen strateški pomen, vendar kljub temu vojaki zagotavljajo silovit odpor.

Bodo ukrajinske sile uspele braniti Bahmut?
Nekateri menijo, da odpor v Bahmutu ne bo trajal v nedogled, češ da nima smisla se ga držati pod vsako ceno. Vseeno pa ga branijo z določenimi cilji – da Rusiji povzročijo čim večjo izgubo in jih prisilijo v koriščenje streliva. “Obstaja nevarnost, da bo naš garnizon v Bahmutu obkoljen, je dejal vojaški analitik Oleh Ždanov v objavi na YouTubu in situacijo opisal kot “kritično”. Pojasnil je še, da ruski sovražnik poskuša presekati poti, ki se uporabljajo za oskrbo ukrajinskih sil v Bahmutu. “Ruske sile ne morejo zmagati v uličnih bitkah v Bahmutu ali zavzeti mesta z neposrednim napadom. Edini način, da ga lahko zavzamejo, je, da ga obkolijo,” je dejal Ždanov.

Ukrajinske enote so pod ogromnim pritiskom Rusov, naj zapustijo svoje položaje na vzhodnem bregu reke Bahmuta, je dejal Ždanov in dodal, da so ruski napadi stalni. “S tovornjaki pripeljejo okrepitve in v istih tovornjakih odpeljejo svoje ranjence. Ta proces je konstanten, kot po tekočem traku, 24 ur na dan,” je dejal.

Sara Kovač