fbpx

[Video] Šaljivcu zaradi strašenja množice s koronavirusom 28 mesecev zapora

Foto: Zajetje zaslona

Februarja lani smo poročali, da šaljivcu, ki se je na moskovski podzemni pretvarjal, kako umira zaradi koronavirusa in s tem sprožil paniko med ostalimi potniki, grozi pet let zaporne kazni. Tuji mediji sedaj pišejo, da je bil Karomat Džaborov obsojen na 28 mesecev zapora, njegova kolega pa na dve leti pogojne kazni. Ruske oblasti pač nimajo smisla za humor, kadar gre za tako resne stvari, kot je epidemija.

Zloglasni videobloger iz Tadžikistana je bil na ruskem sodišču obsojen na 28 mesecev zapora – zaradi neokusne potegavščine pretvarjanja, da je okužen s koronavirusom. Zaradi tega je moskovski metro sprožil alarm. Karomat Džaborov je bil tako v ponedeljek v ruski prestolnici zaradi kaskaderstva, ki ga je s svojimi prijatelji posnel februarja lani, prav ob začetku strahu pred naraščajočim virusom, spoznan za krivega huliganstva. Stanislav Melikhov in Artur Isachenko, ki sta bila takrat z njim, so obsodili na dve leti pogojne kazni.

V videoposnetku, objavljenem na njegovem kanalu “Kara Prank” na Instagramu, je mogoče videti Džaborova, ki se spotika v nabito polnem podzemnem vlaku in pade na tla. Ko mu zaskrbljeni potniki priskočijo na pomoč, se začne zvijati in stiskati za grlo, kot bi imel napad. Nekdo v posnetku nato zavpije “koronavirus”, kar povzroči, da potniki zbežijo od ležečega Džaborova. Policija je nekaj dni kasneje pridržala prevaranta, in ko se je izkazalo, da je dal zasliševalcem napačen naslov, so ga do začetka sojenja zadržali v zaporu. Tožilci so za tadžikistanskega državljana prvotno zahtevali štiriletno zaporno kazen. Uradniki kazenskega pregona so dejali, da je Džabarov namerno povzročil paniko v tranzitnem sistemu v času, ko je novica o širjenju covid-19 na Kitajskem in drugod začela prihajati na naslovnice, resnost in simptomi bolezni pa so bili še slabo razumljeni. Takrat sta bila v Rusiji dokumentirana le dva primera virusa. Od takrat do danes je bilo sicer uradno pozitivnih 6,21 milijona ljudi.

Aprila pa je kazenska ovadba skorajda doletela skupino študentov v Švici. Trije mladeniči so namreč ponaredili sporočila inštituta za javno zdravje, češ da so bili pozitivni na virus, da bi se lahko izognili pouku. Ta poteza je okrog 25 njihovih sošolcev prisilila v samoizolacijo za 10 dni. “To ni samo otroška potegavščina, to je resen incident,” je takrat povedal tiskovni predstavnik oddelka za izobraževanje Simon Thiriet.

Sara Bertoncelj