fbpx

[Video] Še en ruski general izgubil življenje, ruska vojska zavzela mesto v bližini Černobila

Foto: Twitter

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je ruska vojska prevzela nadzor nad mestom Slavutič, ki se nahaja 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil. Zajeli naj bi tudi župana mesta Jurija Fomičeva. Prebivalci mesta naj bi se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa napotili na ulice mesta, ruske sile pa naj bi jih razgnale.

Vojaška uprava kijevske regije je preko Telegrama sporočila, da so ruski okupatorji vdrli v Slavutič, zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana mesta. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da so se meščani z zastavo v rokah podali proti bolnišnici. Ruska vojska je z namenom, da bi demonstrante razgnala, streljala v zrak in vanje metala šok granate.

Oblasti so poleg obvestila za javnost preko Telegrama delile tudi fotografije, na katerih je bilo mogoče poleg ukrajinske zastave videti več deset ljudi, ki so vzklikali “slava Ukrajini”. V mestu z 25 tisoč prebivalci živi osebje, ki upravlja reaktorje v Černobilu.

Ukrajinci so danes sporočili, da je bil v napadu blizu mesta Herson na jugu Ukrajine ubit še en ruski general generalpodpolkovnik Jakov Rezancev. Po navedbah ukrajinskih medijev naj bi bil ubit v letalskem oporišču Črnobajevka, ki ga agresorske sile uporabljajo kot poveljniško mesto.

Ameriški predsednik Joe Biden se je danes na Poljskem sestal z ukrajinskima ministroma za obrambo in zunanje zadeve. Gre za prvo takšno srečanje na štiri oči s tako visokimi ukrajinskimi uradniki, odkar so ruske sile napadle Ukrajino. Ukrajinska ministra Dmitro Kuleba in Oleksij Reznikov sta se sestala z ameriškim predsednikom, državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom. Biden se na Poljskem mudi že drugi dan, potem ko se je v Bruslju sestal z voditelji Nata in EU. Biden je pohvalil Ukrajince, ker so se pogumno uprli ruskemu agresorju, ruskega predsednika pa je vnovič označil za vojnega zločinca. Pravi, da bi si želel na lastne oči prepričati, kakšne so razmere v Ukrajini, a mu trenutno ne dovolijo prečkati meje. “To je najbrž razumljivo”.

Foto: Twitter

Biden je na obisku v Varšavi vnovič poudaril, da je 5. člen Severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, “sveta zaveza” za ZDA. V luči krize V Ukrajini je izpostavil tudi pomen enotnosti med članicami zveze Nato.

Foto: epa

Zelenski: Ukrajinske sile zadale močne udarce sovražniku
V svojem nočnem nagovoru je predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da so ukrajinski vojaki Rusom zadali močne udarce. “V zadnjem tednu so naše junaške oborožene sile zadale močne udarce sovražniku. Velike izgube,” je poudaril in po poročanju STA dodal, da je bilo do sedaj v spopadih ubitih že preko 16 tisoč ruskih vojakov. Rusija je sicer nedavno poročala o 1351 smrtnih žrtvah na svoji strani. “Hvaležen sem našim braniteljem, ki so okupatorjem pokazali, da morje zanje ne bo mirno, tudi ko ne bo nevihte,” je navedel Zelenski. Ker so v obleganem Mariupolju razmere še posebej kaotične, je vnovič spomnil na trpljenje tamkajšnjih ljudi. Kot je znano, se humanitarne razmere tam vedno slabše.

Foto: Printscreen YouTube

Sara Kovač