[Video] Se pripravlja bitka za Caracas? Na ulicah streljanje: Venezuelski obrambni minister svari pred državljansko vojno!

Foto: Twitter

Stanje v glavnem mestu Venezuele je napeto. Potem, ko se je vodja opozicije v sredo proglasil za predsednika države, je zavrelo tudi v prestolnici, kjer se nahaja venezuelski diktator Maduro. Na ulicah prihaja do sporadičnih izpadov nasilja, obrambni minister svari pred državljansko vojno, slišijo se streli in eksplozije.

Napetosti v Venezueli so dan potem, ko je kot začasni venezuelski predsednik zaprisegel vodja opozicije Juan Guaido, dosegle višek. Na ulicah Caracasa se po poročanju portala Advance.hr odvija boj za oblast v državi.

Slišati je strele, občasne eksplozije, prihaja do spopadov med policijo in opozicijo socialistični diktaturi Nicolasa Madura.

Potem ko se je vojska postavila na stran venezuelskega diktatorja, danes obrambni minister Vladimir Padrino Lopez svari pred nevarnostjo državljanske vojne. Guaida je označil za “enega človeka, ki je dvignil roko in rekel, da je predsednik”, česar vojska ne bo sprejela.

Ob tem je obrambni minister povedal, da mora priti do dialoga med oblastjo in opozicijo, saj “ni državljanska vojna tista, ki bo rešila venezuelske težave – vojna je orodje tistih, ki ne vedo, kaj pomeni”.

Podobnega mnenja, se zdi, je tudi sam Guaido, ki je Madura po poročanju BBC pozval k odstopu. V zameno so Maduru za njegov odstop pripravljeni zagotoviti amnestijo. Podobno vlogo je amnestija igrala tudi pri tranziciji v demokracijo v Čilu. “Te amnestije so v igri za vse, ki so pripravljeni … obnoviti ustavni red,” je povedal Guaido.

A medtem, ko politiki razpravljajo, na ulicah Caracasa še naprej divjajo spopadi. Včeraj so v spopadih med protimadurovskimi protestniki in varnostnimi silami umrli najmanj štirje ljudje.

V nekaterih predelih Caracasa je prišlo do ropov, vlomov in vandalizma. V mestu uničujejo poslovalnice bank in zažigajo tovornjake.

Ivan Šokić