fbpx

[Video] Skrajneži Black Lives Matter napadli restavracijo, ker ta od vseh zahteva potrdilo o cepljenju

Foto: YouTube

Potem ko so bile aretirane tri Teksačanke, ki so se znesle nad hosteso v restavraciji Carmine v New Yorku, ki je trojici dopovedovala, da je za vstop v restavracijo nujno, da imajo pri sebi potrdilo o cepljenju, so se pred restavracijo angažirali pripadniki skrajne Black Lives Matter in  izrazili svojo kritiko nad veljavno politiko. Prepričani so, da naj bi bila rasistična, čeprav velja za vse ne glede na raso, starost ali katero drugo okoliščino. 

Aktivisti iz Black Lives Matter so se v ponedeljek v  italijanski restavraciji newyorške  soseske Upper West Side znesli tako nad zaposlenimi kot obiskovalci restavracije. Restavracijo so označili za rasistično in fašistično. “Restavracijo Carmine obtožujem, ker poskuša prikriti dejanja svojih zaposlenih pod pretvezo zahteve izpolnjevanja pogoja o precepljenosti,” je zatrdil vodja protestnikov iz vrst Black Lives Matter Hawk Newsome.

Lokalne mestne oblasti v mestu New York so bile prve v Združenih državah Amerike, ki so od ljudi za vstop v restavracije in druga prizorišča zahtevale dokazilo o cepljenju. Pravilo je začelo veljati 13. septembra. Le tri dni pozneje je policija aretirala Sally Rechelle Lewis, Kaeito Nkeenge Rankin in Tyonnie Keshay Rankin ter jih obtožila napada, nasilnega obnašanja in kaznivih dejanj, potem ko je po spletu zaokrožil videoposnetek, ki jasno kaže, kako se je trojica znesla nad hosteso restavracije Carmine. Izpustili so jih brez plačila varščine.

Tri ženske, prebivalke Houstona in njegovega predmestja Humble, so bile prvotno opisane zgolj kot “Teksačanke”, kar je sprožilo vrsto kritičnih odzivov. Ob  informaciji, da so bile ženske črnke, pa se se je vse skupaj hitro obrnilo. V opravičila njihovega dejanja se je pojavila novica o tem, kako naj bi do napada na hosteso prišlo potem, ko naj bi ta izrekla ponižujoč rasistični izraz.

Lastnik skupine Carmine Jeffrey Bank je to izjavo označil za neresnično in dodal, da napad na njegove zaposlene ni bil izzvan. Potem ko so aktivisti iz Black Lives Matter prišli protestirat, se je Bank odločil, da v torek novinarjem posreduje posnetek varnostno-nadzorne kamere, da se ljudje na lastne oči prepričajo, kaj je resnica. “Ženske v nobenem trenutku niso omenile, da bi jih kdo rasno obrekoval.  Tega tudi ženske niso povedale policistom, ki so jih aretirali. Prav tako nihče ni slišal takšnega zmerjanja,” je za New York Post dejal Bank.

Napadeni so bili zaposleni, od katerih so nekateri črnci, drugi pa Latinoameričani in Azijci, je dejal. Posnetki tudi prikazujejo, da je bilo trojici dovoljen vstop, potem ko so pokazale zahtevano dokumentacijo.  Toda ženske so postale nasilne, ko je bil vstop zavrnjen moškemu, ki se jim je želel  pridružiti, vendar ta pri sebi ni imel potrebne dokumentacije o cepljenju proti covidu-19.

“To mesto opozarjamo, da se v njem ne bo izvajala še ena rasistična praksa družbenega distanciranja. Črnci ne bodo mirno gledali, če ne bo prišlo do spremembe, boste videli drugo vstajo. To ni grožnja; to je obljuba,” je dejal Newsome. Po njegovih besedah cepilni potni list ne predstavlja brezplačnega potnega lista k rasizmu in dodal, da je 72 odstotkov temnopoltih prebivalcev New Yorka med 18 in 44 letom starosti necepljenih.

Ena od pobudnic marša temnopoltih žensk Kimberly Bernard je zatrdila, da ne bodo dovolili, da se pandemijo, cepilne liste in zaščitne maske uporabi za namene opravičevanja rasizma. Ko so lokalne oblasti v New Yorku najavile svojo namero, da bo za vstop v restavracije in drugam treba imeti potrdilo o cepljenju, so pričeli kritiki opozarjati, da je med temnopoltimi nizka stopnja precepljenosti. Demokratski župan New Yorka Bill de Blasio je ostal gluh na kritike. Bela hiša je na vprašanje okrog tega izjavila, da bi morala mesta in zvezne države sprejeti enake ukrepe za spodbujanje cepljenja čim večjega števila ljudi, poroča RT.

Nina Žoher