fbpx

[Video] So Bidnu prišepetavali preko slušalk?

Foto: Twitter

Prva debata med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom je končana in z izjemo pristranskega moderatorja, sicer novinarja Fox TV – ja, Chrisa Wallacea, ni postregla z nobenim presenečenjem. Dvomi, da se Biden morda ne bo pojavil, ali da bo skušal goljufati so se izkazali za upravičene. Joe Biden je očitno debatiral s pomočjo prišepetovalcev, saj se je zanj večkrat govorilo, da sam ni sposoben političnih dvobojev in se je teh izogibal.

Prva debata med ameriškima predsedniškima kandidatoma ni postregla s presenečenji, morda le z izjemno pristranskim Chrisom Wallaceom iz Foxa, ki je debato moderiral in je Trumpa nenehno prekinjal in z njim tekmoval, Bidnu pa je puščal svobodo in nanj le redko, če sploh pritiskal.

To so opazili tudi mnogi nepristranski gledalci ali celo ljudje, ki jim je Trump trn v peti, pa so temu primerni bili tudi mnogi tviti. Veliko prahu so povzročile fotografije in posnetki, iz katerih je razvidno, da je Joe Biden nosil slušalke in da so mu prišepetavali, npr. slavni igralec James Woods:

Ali tale tviteraš:

Donald Trump je, če odmislimo standardno moraliziranje levičarjev, v smislu, da “ni zanikal belega nacionalizma“, to debato dobil navkljub Chrisu Wallaceu in Bidnovim suflerjem, je pa res, da zaradi omenjenih dejavnikov debata ni bila tako enostranska in tako suvereno dobljena kot bi najbrž bila sicer. Ko rečemo suverena seveda mislimo ljudi, ki so sposobni tehtati argumente.

Donald Trump v prvi debati. (Foto: EPA)

Joe Biden je, čeprav s pomočjo suflerjev in moderatorja, prvo debato zvozil, brez izgube časti. Deloval je, če odmislimo vse naštete olajševalne okoliščine, veliko boljše kot se je od njega pričakovalo.

Joe Biden v prvi debati. (Foto: EPA)

Največji poraženec prve debate pa je prav gotovo novinar Fox TV – ja, Chris Wallace. Debato je vodil pristransko, tekmoval s Trumpom in ves čas imel dvojne standarde: ene za predsednika, druge za Bidna. Ko debato organizira Fox TV, to očitno ne samo, da ni nobena prednost za Trumpa, še več, je velika prednost za Bidna.

Chris Wallace, moderator prve debate (Foto: EPA)

Aleš Ernecl