fbpx

[Video] Najbolj nasilni odzivi oblasti do sedaj: 70-letnico komunizma na Kitajskem v Hongkongu pričakala sto tisoč glava množica protestnikov!

Aretacija protestnika v Hongkongu ob 70letnici komunistične vladavine (vir: twitter)

70. obletnico začetka vladavine komunističnega režima na Kitajskem so v Hongkongu spremljali najbolj nasilni spopadi med protestniki in predstavniki oblasti v zadnjih štirih mesecih.

Medtem ko so v Pekingu in drugod potekale proslave in parade, s katerimi so obeležili 70-letnico komunistične vladavine, so na ulicah v Hongkongu v ponedeljek, 1. oktobra 2019, potekali krvavi ulični spopadi.

Protestniki v Hongkongu so naredili vse v svoji moči, da bi preprečili praznovanje 70-letnice nastanka Ljudske Republike Kitajske.

Izgredniki so na razbijali trgovine v mestu, po pisanju portala Advance.hr pa so v veliki meri napadali primarno poslopja podjetij in trgovin, ki so v lasti celinskih podjetij s Kitajske.

Izgredniki so razbijali tudi po podzemni železnici, saj so oblasti ustavile delovanje železnice, da bi preprečile premikanje protestnikov po mestu.

Aretiranih je bilo več kot 180 ljudi. Po trditvah Reutersa je bilo poškodovanih več kot sto demonstrantov, ki naj bi metali molotovke, v katerih je bil bencin, in se spopadali s policisti, ki so uporabili solzivec in vodne topove.

Pet protestnikov naj bi bilo huje ranjenih. V spopadih z izgredniki je bilo poškodovanih tudi 30 policistov, pet pa jih je končalo v bolnišnici.

Na spletu pa se je pojavil tudi posnetek, ki prikazuje enega od hongkonških policistov, ki je streljal na protestnika, ki ga je napadel s palico. Ranjeni 18-letnik naj bi se nahajal v bolnišnici, kjer naj bi že okreval.

Hongkonške oblasti so sporočile, da je njihov uslužbenec v omenjeni situaciji, kjer se je nahajal v resni nevarnosti, deloval v skladu s pravili.

Na “ilegalnih” protestih v Hongkongu se je v torek zbralo več kot sto tisoč ljudi.

Ivan Šokić