[Video] Šokantni posnetki: Nekdanji pakistanski premier hudo ranjen v poskusu atentata

Foto: Twitter/Pakistanska Tehreek-e-Insaf stranka

Nekdanji pakistanski premier Imran Khan je bil danes na shodu ustreljen, krogla ga je zadela v nogo. Khan je vodil protestni pohod proti Islamabadu, da bi zahteval predčasne volitve. V incidentu je bila ubita najmanj ena oseba, več je bilo ranjenih. Policija je pridržala moškega, osumljenega streljanja na shodu. To ni prvi napad na pakistanske politike. Nekdanja premierka Benazir Bhutto je bila umorjena 27. decembra 2007, takratni premier Yousaf Raza Gillani pa je preživel poskus atentata leta 2008.

Nekdanji pakistanski premier Imran Khan je bil danes na shodu ustreljen in ranjen v nogo, je povedal predstavnik njegove stranke, ki je dejal, da gre za poskus atentata. Krogla je Khana zadela v nogo, potem ko je oboroženi moški streljal nanj, je povedal višji vodja pakistanskega Tehreek-e-Insaf (PTI) Asad Umar. Nekdanjega pakistanskega premierja so odpeljali s prizorišča na zdravljenje v Lahore, policija pa je sporočila, da je pridržala moškega, osumljenega streljanja na shodu. Osumljenca so aretirali z 9 mm pištolo in dvema praznima nabojnikoma, je sporočila policija. Po poročanju nekaterih medijev je osumljenec streljanja Faisal Butt domnevno priznal dejanje in dejal, da je deloval sam. “Samo Imran Khan je bil moja tarča,” je dejal osumljenec.

Po besedah ​​Faisala Javeda, visokega politika PTI in tesnega zaveznika Khana, ki je v napadu dobil rano na glavi, je bila v incidentu ubita najmanj ena oseba. Ime žrtve ni bilo objavljeno. V video izjavi je Javed, ki ga je mogoče videti sedeti med zdravljenjem, dejal: “Prosim, molite za nas, za Imrana Khana, molite za naše sodelavce, ki so hudo poškodovani, in molite za našega člana stranke, ki je umrl in je mučen.” Še najmanj dve osebi sta bili ranjeni zaradi streljanja.

Premier Shehbaz Sharif, ki je prišel na oblast, potem ko je Khan aprila izgubil parlamentarno glasovanje o nezaupnici, je na Twitterju obsodil napad na svojega političnega tekmeca. “Najostrejše obsojam streljanje na predsednika PTI Imrana Khana,” je zapisal Sharif in dodal, da je prosil za “takojšnje poročilo o incidentu” in bo molil za okrevanje poškodovanih. Zapisal je še, da nasilje ne bi smelo imeti mesta v politiki njihove države. Pakistanska volilna komisija (ECP) je 21. oktobra priporočila, da se Khana za pet let diskvalificira iz opravljanja političnih funkcij, kar bo verjetno še dodatno razplamtelo politično napetost v državi.

Med branjem priporočila je vodja ECP Sikandar Sultan Raja izjavil, da je bil Khan diskvalificiran zaradi vpletenosti v “korupcijske posle”. Komisija je dejala, da je njena odločitev temeljila na tem, da je Khan “podal lažne izjave” v zvezi z izjavo o prodaji daril, ki so mu jih poslali voditelji Savdske Arabije in Dubaja, medtem ko je bil na položaju – prekršek, ki je po državni ustavi nezakonit. Khan je bil odstavljen z glasovanjem o nezaupnici po trditvah o slabem upravljanju in neuspešnem gospodarstvu. Od takrat je večkrat trdil, da so Združene države orkestrirale njegovo odstavitev. Khanove obtožbe so postale stalnica na shodih, ki jih je organiziral po celem Pakistanu v želji po vrnitvi na oblast. Njegove trditve so naletele na odmev mladega prebivalstva v državi, kjer je protiameriško razpoloženje visoko, spodbuja ga tudi naraščajoča kriza življenjskih stroškov.

Sara Kovač