fbpx

[VIDEO] Spet gorela cerkev! Evakuirali so tudi majhne otroke!

Požar v cerkvi v Filadelfiji (Foto: Twitter)

Znašanje nad krščanskimi cerkvami se nadaljuje tudi po aprilskem požaru v katedrali Notre-Dame v Parizu. V torek popoldne je namreč prišlo še do hudega požara v cerkvi v ameriškem mestu Filadelfija. Vzroka zanj policija zaenkrat še ni razkrila, so pa tudi v tem primeru v času požara potekala obnovitvena dela na strehi cerkve.

Do tragičnega dogodka, ko je zagorelo ostrešje velikanske cerkve v zahodnem delu Filadelfije, je po poročanju NBC prišlo v torek okoli 15. ure. Na kraj je takoj pridrvelo najmanj 75 gasilcev, poleg njih pa tudi številni reševalci in policisti. Požar je bil gromozanski, zaradi česar je gašenje potekalo z veliko težavami. Gasilcem ga je uspelo omejiti šele okoli 18. ure, pozneje pa so pogorišče vseskozi nadzorovale požarne straže.

V požaru ni bilo poškodovanih, saj so vrtec, ki se prav tako nahaja v sklopu posesti, pravočasno evakuirali. Omenjena cerkev s pripadajočimi poslopji tudi sicer velja za priljubljeno zbirališče vernikov. Župnik, škof Benjamin Peterson, ki je bil v času požara v cerkvi, je po dogodku med drugim povedal: “Mnogi od nas, ki stojimo tukaj, naši starši in stari starši, so dali kri, znoj, solze in denar za opravljanje cerkvenega poslanstva na tej lokaciji.” Ob tem je poudaril, da so ravno za ta teden načrtovali praznovanje 61. obletnice cerkve, zaradi česar je bil požar še toliko bolj pretresljiv. Napovedal je tudi čimprejšnjo obnovo poslopja.

Požar spominjal na tistega v pariški katedrali Notre-Dame
Požar je pritegnil veliko pozornosti na družbenih omrežjih, saj so bili posnetki s helikopterja, ki prikazujejo gost dim, ki se dviga z vrha cerkve, šokantni. Obenem so se hitro razširile primerjave z aprilskim požarom v pariški katedrali Notre-Dame, ki je pretresel celoten svet. Tudi v Filadelfiji so namreč v času požara potekala popravila na strehi, zaradi česar se ugiba, da bi bil prav to lahko povod za tragedijo. Ne glede na vse pravega vzroka za požar preiskovalci še niso razkrili.

Rajko Golob