fbpx

[Video] Strelski pohod v El Pasu terjal 20 življenj, še 26 ranjenih: Strelca navdihnil socialistični manifest

21-letni strelec Patrick Crusius, (vir: twitter)

V soboto se je v obmejnem mestu El Paso v ZDA na meji z Mehiko zgodil strelski pohod v katerem je zaenkrat uradno še neidentificirani strelec pobil najmanj 20 ljudi, še 26 pa je bilo ranjenih, med njimi tudi otroci.

Mirno jutranje nakupovanje v trgovini Walmart je prekinil rafal krogel iz puške AK-47. Po neuradnih informacijah, naj bi za strelski pohod bil odgovoren 21-letni Patrick Crusius, a policija zaenkrat še ni razkrila identitete osumljenca za napad.

Siloviti napad, ki je trajal nekaj minut je terjal 20 življenj, po poročanju Breitbarta pa naj bi bilo še vsaj 26 ranjenih. Potem ko je končal s svojim krvavim masakrom se je Crusius po pisanju New York Timesa predal policiji pred vhodom v trgovino.

Policija naj bi s strelskim pohodom v El Pasu preiskovala tudi povezave z manifestom, ki se je pojavil na spletni strani 8chan, a zaenkrat še ni potrjeno, da bi bil avtor omenjenega manifesta, ki poveličuje morilski pohod na mošejo v Christchurchu Crusius, terorist v El Pasu.

Po trditvah NBC News je FBI vedel za omenjeni manifest še pred strelskim napadom, a niso bili zmožni odkriti napadalčeve tarče.

V manifestu imenovanem “Neprijetna resnica” avtor trdi, da njegovi motivi za napad na hispansko skupnost niso osebni, temveč so posledica izdaje tako levih kot desnih politikov v ZDA. Avtor manifesta ravno tako verjame, da bo neomejeno priseljevanje v ZDA preprečilo uspešno implementacijo univerzalnega temeljnega dohodka.

Po drugi strani pa je sorodnik ene od prič streljanja po poročanju RT za lokalno KTSM-TV povedal, da je strelec na svojem morilskem pohodu vpil o “revoluciji igričarjev”, kar naj bi se nanašalo na obskuren meme na spletu.

AP poroča, da je tričlanska družina, ki je v času strelskega pohoda bila na avtobusni postaji videla štiri strelce oblečene v črno, ki so pobijali brez izjem. Policija je do sedaj potrdila obstoj enega samega strelca.

 

Ivan Šokić