Ilegalne migracije prehajajo v invazijo, vlada pa ima vse “pod kontrolo” …

Datum:

Ilegalne migracije prehajajo v invazijo. V okolici Ilirske Bistrice se je gibalo okoli dvesto migrantov. Razblinila so se zatrjevanja premierja in notranjega ministra o zavarovani meji. Ilegalci vse pogosteje potujejo s pomočjo dobro organiziranih prevoznikov.

                   

Pretekli konec tedna je dokončno razblinil zatrjevanja predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da ima vlada razmere na meji “pod nadzorom”.

Migracije prek naše južne meje se namreč spreminjajo v pravo invazijo; čez mejo prehaja na ducate in celo stotine ilegalnih migrantov iz afro-azijskih držav, kar dokazuje, da je naša meja lahko prehodna za vsakogar, ki se le malo potrudi.

Še posebno se to potrjuje, če imajo migranti logistično podporo, pa naj ta prihaja od migrantov, ki so že dobili status v državah članicah EU, ali kriminalcev oziroma “humanitarcev”. Poročilo nemških varnostnih služb izpred nekaj mesecev ocenjuje, da na zunanjih schengenskih mejah (slovenska južna meja je ena od teh) policisti prestrežejo med deset in dvajset odstotkov nezakonitih migrantov. Potemtakem so številke, ki so že sedaj alarmantne, še veliko večje; mirno lahko zapišemo, da se migracije spreminjajo v pravo invazijo.

Mladi, za boj sposobni moški
Levo liberalne elite, ki so skupaj s servilnimi mediji in z nevladnimi organizacijami odgovorne za to invazijo iz tretjega sveta, skušajo seveda to zamolčati ali pa vsaj zmanjševati njen obseg ter zamegljevati dejstva. Zato posegajo po medijski cenzuri, stigmatizaciji (in v zadnjem času tudi z grožnjami s kazenskim pregonom) vseh, ki si drznejo na to uničujočo invazijo opozarjati, ter zamegljevanju dejstev največkrat s lažnim opisovanjem ilegalnih migrantov kot “prebežnikov” ali “beguncev”, se pravi kot pomoči potrebnih nesrečnikov, ki si rešujejo golo življenje. Manjša lepotna napaka prti tem opisovanju je to, da mnogo ilegalcev, ki vdirajo prek naših meja, prihaja iz držav, kjer ni vojnih spopadov. Migrantoljubci skušajo to omiliti z za lase privlečenimi izgovori, češ da migranti bežijo pred globalnim segrevanjem ali kakšno podobno nebulozo. Sicer pa oznaka begunec velja le za tiste, ki so pobegnili do prve varne države; glede večine migrantov, ki jih prestrežejo v Sloveniji, pa velja, da je med njihovimi državami izvora in Slovenijo tudi ducat in več držav, od teh vsaj štiri v Evropi. Končno, a ne nazadnje, skoraj vsi migranti, tudi tisti, ki po naključju res prihajajo iz držav (recimo iz Afganistana ali Sirije), kjer dejansko potekajo spopadi, so moški v najlepših, za boj sposobnih letih − v razponu od poznih najstniških do zgodnjih tridesetih. Skoraj vsi so ne le mladi, ampak tudi dobro hranjeni in v dobri kondiciji. Med njimi torej ni tistih, ki bi bili po logiki prvi begunci v primeru nevarnosti, otroci, ženske, stari ali šibki moški, z eno besedo neborci.

Migrantov kot toče
In točno to se vidi tudi v zadnjem primeru, ki se je zgodil v sredini julija. Okoli tretje ure popoldne so policisti policijske postaje Ilirska Bistrica pri Šembijah odkrili v gozdu tabor oziroma več manjših taborov, v katerih je bila večja skupina nezakonitih migrantov, ki pa so večinoma tabor že zapustili, saj so na kraju policisti prijeli le dva ilegalca. Patrulja s policijskim psom je nato začela preiskovati teren in opazila pri hribu Vrh večjo skupino ljudi (več kot 50 oseb), ki so bežali. V iskanje se je hitro vključilo še več patrulj s službenimi psi, na pomoč pa jim je prišel tudi policijski helikopter. Migranti so se razbežali v okolico in v gozd blizu naselja Podstenjšek ter nadaljevali pot proti Merečam.

Policisti so ves popoldan, večer in vso noč lovili manjše skupine ilegalnih migrantov, največ v okolici vasi Kilovče oziroma na območju med Ratečevim brdom in Kilovčami. Do sobotnega jutra, ko je bilo izdano sporočilo za medije, so prijeli 122 ilegalnih migrantov, sporočili pa so, da preiskovanje terena še poteka, saj so predvidevali, da je v skupini okoli 200 ilegalcev. Med ujetimi ilegalci so bili prav vsi moški, kakšnega pol ducata med njimi je bilo mladoletnih, drugi pa “v najlepših letih”. Izhajali so iz Afganistana, Pakistana in Bangladeša. Tisti iz Afganistana bi se sicer lahko sklicevali na to, da so begunci, ker v njihovi državi res potekajo spopadi, vendar bi to veljalo le do prve varne države, na primer sosednjega Pakistana, kjer spopadov ni.

Povratniki niso redkost
Potem ko je novica prišla v javnost in so se državljani spraševali, kako lahko vlada govori o nadzoru na meji, ko pa se celotne skupine migrantov gibljejo po notranjosti države, so se zlasti po socialnih omrežjih oglasili “provladni spinmajstri”, ki so skušali prepričati javnost, da ima vlada vse pod kontrolo, ker so ilegalce policisti “ujeli in jih bodo vrnili na Hrvaško”. Pri tem spinu obstajata dva “manjša” problema. Glede na policijsko poročilo so ujeli nekako polovico migrantov iz skupine, in kot drugo − to, da bodo tiste, ki so jih ujeli, vrnili na Hrvaško, ne pomeni, da ti ne bodo poskušali znova priti v našo državo. Ali kdo pri zdravi pameti res verjame, da se bodo ljudje, ki so prišli iz srednje Azije, zdaj kar obrnil in odšli domov? Policisti na meji pravijo, da ni redko, da ujamejo povratnike, ki so jih že ujeli in izgnali, pa so poskusili znova. Prejšnji mesec je en tak “povratnik”, ki so ga vrnili celo v Srbijo, policistom odkrito dejal, da bo poskušal znova in znova, dokler mu pač ne bo uspelo priti v Nemčijo.

Dobro organizirani prevozniki
Sicer pa vse več ilegalnih migrantov začenja za ta zadnji del poti do »zahodne sociale« najemati prevoznike, kar potrjujejo policijska poročila, po katerih se je v zadnjih mesecih izredno povečalo število ujetih prevoznikov. Nekateri med njimi, navadno gre za voznike osebnih avtomobilov, naložijo manjše število ilegalcev (čeprav se najdejo tudi takšni, ki jih nabašejo v osebni avto po pol ducata in več, celo v prtljažnik) in jih pripeljejo do meje, gredo nato sami čez prehod, medtem ko ilegalci posamično prečkajo mejo zunaj prehoda. Prevozniki jih nato na drugi strani naložijo in spet prepeljejo do naslednje meje, kjer vajo ponovijo. Ti prevozniki delujejo navadno na lastno pest v upanju, da bodo na hitro zaslužili. Vendar pa so vzpostavljene tudi mreže organiziranih kriminalcev, ki prevažanje ilegalnih migrantov organizirajo na veliko. Prevoznik s kombijem, polnim ilegalnih migrantov, pripelje na točno določeno točko ob meji, tem migrante izkrca, da sami preidejo mejo. Na drugi strani jih čaka že začasni tabor, kjer si odpočijejo, okrepčajo in počakajo na drug kombi, da jih prepelje do naslednje meje. Domačini ob meji že dolgo poročajo o obstoju teh taborov, kjer za migranti ostajajo kupi odpadkov, ponošene obleke, ostanki hrane in celo uničeni dokumenti. Da so stvari dobro organizirane, dokazujejo posnetki, ki so zakrožili po portalih in jih je objavila tudi spletna stran moja-dolenjska.si. Medtem ko so policisti prejšnji konec lovili ilegalce, ki so se razbežali po okolici Ilirske Bistrice, so domačini v Šembijah v soboto odkrili nov “oskrbni tabor” za migrante, ki ga je neznanec že opremil z zalogo hrane. Dobesedno policistom za hrbtom. Ilegalni migranti in prevozniki so očitno dobro organizirani, sposobni in motivirani, česar pa za Šarčevo vlado ne moremo reči.

Bogdan Sajovic, Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...