[Video] Švede na socialnih omrežjih razjaril oglas na televiziji v migrantskem jeziku

(vir: Facebook)

Švede je na socialnih omrežjih razburil televizijski oglas, v katerem migrant prebira pravljico za lahko noč svoji hčerki v perzijskem dialektu, ki se govori v delih Afganistana.

Številni Švedi so ostali začudeni, ko so prejšnji teden ujeli na televiziji oglas švedske prodajalne oblačil Ahlens, v katerem je po poročanju portala Voice of Europe priseljenec iz Afganistana svoji hčerki prebiral pravljico za lahko noč.

Švede je na socialnih omrežjih zmotilo, da je bil oglas v neznanem jeziku, poleg tega pa ni bilo niti podnapisov. Migrant v oglasu naj bi prebiral zgodbo o Piki Nogavički v darijščini, ki se govori v Afganistanu.

Oglasi bi morali biti v švedščini
Za številne je bila to kaplja čez rob, kar se tiče politične korektnosti. “Mislil sem, da na Švedskem govorimo švedsko,” je zapisal eden od komentatorjev na Ahlensovo stran na Facebooku. “Tisti, ki pridejo sem, bi se morali naučiti švedsko,” je dodal drugi. Nekdo drug se je spraševal, ali niso stvari šle predaleč.

A celo tisti, ki so podpirali namen trgovske verige, da promovira vključevanje in integracijo migrantskih skupnosti, so imeli težave s sporočilom oglasa. “Če Ahlens misli, da je pomembno delati na vključevanju/integraciji, bi lahko priseljenski oče bral Piko Nogavičko svojemu otroku v švedščini,” je komentiral eden od uporabnikov socialnih omrežij. “Mar ne bi bilo bolje, da se migranti z Bližnjega vzhoda naučijo švedsko?” se je spraševal drugi.

Številni so zaradi omenjenega oglasa napovedali bojkot nakupovanja pri Ahlensu. “Ahlens me želi izgubiti kot stranko. Uspeli so,” je povedal uporabnik na Twitterju.

Na Švedskem ne govorijo vsi švedsko
Ahlens so že v preteklosti kritizirali zaradi rabe slik žensk, zakritih v hidžabe, v oglaševanju in rabe fotografij otrok migrantskih korenin v svojih katalogih. Seveda niso izostali niti tisti, ki so oglas vzeli v bran. Ti trdijo, da so številne reklame na Švedskem v angleščini, še posebej tiste, v katerih nastopajo globalni zvezdniki, za kakršnega na Švedskem velja nogometaš Zlatan Ibrahimović. Zagovorniki oglasa, namenjenega migrantom, so ravno tako izpostavili, da na Švedskem večina govori švedsko, ne pa vsi.

Ivan Šokić