fbpx

[Video] Švedski promigrantski poslanec silil 15-letnico v spolne odnose

Švedski poslanec iranskih korenin Hanif Bali (foto: Wikipedia)

Švedska zmerna stranka je ustavila preiskavo glede vedenja enega njihovih poslancev v parlamentu. Hanif Bali, sicer rojen v Iranu, se namreč sooča z obtožbami o pritiskanju na mladoletno dekle v spolne odnose, v stranki pa so presodili, da so to stvari, ki jih mora preganjati sodišče, in ne nekaj, kar bi se urejalo znotraj stranke.

V Iranu rojeni 34-letni Hanif Bali je vidni član švedske zmerne stranke. V preteklosti je bil tudi v nadzornem odboru stranke, vse od leta 2010 pa je poslanec v švedskem parlamentu. Ves čas svojega političnega delovanja je bil naklonjen priseljevanju migrantov na Švedsko, tudi sam je v državo vstopil brez spremstva pri treh letih.

Bali se je znašel pod drobnogledom lastne stranke zaradi obtožb 17-letnice, da jo je prepričeval, naj mu pošlje svoje gole fotografije in se poda z njim v spolne odnose. V zameno ji je obljubljal pomoč pri preboju na švedsko politično sceno v prihodnosti, poroča Remix News. V stranki, ki naj bi bila  desnosredinska, so presodili, da so obtožbe zrele za policijo. Tako so svojo preiskavo ustavili in mladoletnico, ki je bila v času, ko jo je Bali vabil v posteljo, stara 15 let, napotili na policijo. Družina je to tudi omogočila.

“V trenutni situaciji je več informacij – ne glede na to, ali držijo ali ne, o katerih bi moralo presojati sodišče, ne pa interna preiskava,” je za švedske medije pojasnil sekretar stranke zmernih Gunnar Strömmer.

Reagirala pisarna posebnega tožilca

Iz pisarne posebnega tožilca so prejšnji teden sporočili, da je bila sprožena preliminarna preiskava proti Baliju, ki je osumljen spolne eksploatacije otrok s spolnim poziranjem. Bali je obtožbe označil za neresnične. Po njegovih trditvah naj bi šlo za zaroto proti njemu,  v kateri z dekletom manipulirajo. Navkljub vsemu se je moral Bali vsaj začasno umakniti iz aktivne švedske politike. Trenutno je na premoru.

V zadnjem času je takih in podobnih primerov v švedski politiki vse več. Vodja zmernih v Malmu Torbjörn Tegnhammar je avgusta 2021 zaradi obtožb več primerov spolnega nadlegovanja moral odstopiti s položaja. Pred dnevi pa je bil po poročanju Expressen na podlagi obtožb o posilstvu aretiran tudi predstavnik vladajočih socialdemokratov.

Ivan Šokić