fbpx

[Video] Britansko notranje ministrstvo zaradi navala ilegalnih migrantov na pomoč kliče vojsko

Britanska mornarica (Foto: epa)

Britansko notranje ministrstvo je na britanske oborožene sile napotilo prošnjo za pomoč pri migrantski krizi v Rokavskem prelivu. Ilegalni migranti so namreč izkoristili lepo vreme in mirno morje, da bi v čolnih prečkali Rokavski preliv in se iz Francije prebili v Veliko Britanijo.

Reuters poroča, da je vročinski val v Franciji na stotine migrantov “vključno z otroci in nosečnicami” prepričal, da se na gumijastih čolnih in ostalih malih plovilih podajo v prečkanje 33-kilometrov širokega Rokavskega preliva, ki loči Veliko Britanijo od preostanka Evrope.

Na britanskem ministrstvu za obrambo so sporočili, da so od notranjega ministrstva prejeli formalno zahtevo za pomoč britanski mejni policiji, ki deluje na območju Doverske ožine. Francija v zameno za patruljiranje po Rokavskem prelivu od Združenega kraljestva zahteva več kot 33 milijonov evrov.

Obrambno ministrstvo še razmišlja, kako lahko pomaga
Medtem pa so z britanskega obrambnega ministrstva sporočili, da prošnjo notranjega ministrstva še preučujejo in ugotavljajo, kako bi lahko najbolj učinkovito pomagali. Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva prošnje obrambnemu ministrstvu za pomoč pri soočanju z migrantsko krizo, ni želela komentirati.

V četrtek, 6. avgusta 2020 je na angleški obali pristalo okoli 200 ilegalnih migrantov, še 130 se jih je izkrcalo v petek, po poročanju medijev pa se je invazija migrantov zaradi lepega vremena nadaljevala tudi preko vikenda.

Nižji minister za notranje zadeve Chris Philip je povečan naval ilegalnih migrantov označil za sramoten in se zavzel za vršenje večjega pritiska na Francijo. “Francozi morajo ustaviti te ilegalne migrante še preden pridejo v vodo,” je v kolumni za Daily Telegraph zapisal Philip in poudaril, da se bo Velika Britanija zavzemala za vrnitev ilegalnih migrantov nazaj Franciji.

Francosko notranje ministrstvo po drugi strani trdi, da so na severni obali že  vpregli vse razpoložljive sile. Med januarjem in julijem 2020 naj bi prijeli kar petkrat več migrantskih čolnov kot v enakem obdobju lani.

Ivan Šokić