fbpx

[Video] Tako brezčutno in brutalno so turški vojaki obračunali s kurdskimi ženskami!

Foto: Printscreen

Turški samodržec Recep Erdogan je vnovič dokazal, koliko mu v praksi pomeni spoštovanje človekovih pravic in temeljnih pravic. Grozljiv posnetek, ki je preko družabnega omrežja Twitter prišel v javnost, je namreč pokazal, na kako krut način so turški vojaki med invazijo v Siriji obračunali s kurdskimi ženskami. 

Na posnetku je mogoče videti, kako so turški vojaki zajete kurdske ženske prisili, da so pokleknile, nato pa so jih od zadaj ustrelili in s tem na povsem strahopeten način končali njihovo življenje.

Spomnimo. Kljub več mesecev trajajočih pogovorih med Turčijo in ZDA o skupnih patruljah po tako imenovanem “varnem območju” vzhodno od Evfrata na severu Sirije, je sodelovanje med Turki in Američani razpadlo. Turška invazija, ki se je po nekaj dnevih zbiranja vojske na meji začela v sredo, 9. oktobra, je sprožila val kritik. Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je kritično opozorila, da bo enostransko ukrepanje s strani Turčije ogrozilo napredek koalicije proti Islamski državi, spodkopavalo stabilnost celotne regije, povečalo trpljenje civilistov in povzročilo dodatno razseljevanje. Kot lahko vidimo v tem konkretnem primeru, so bile kritike povsem na mestu, kurdske ženske, ki so prišle v roke neizprosnih turških vojakov, so namreč plačale s svojim življenjem.

https://twitter.com/geppo60/status/1186325625847648256?ref_src=twsrc%5Etfw

Kritika Erdoganu seveda ni bila všeč, zato je začel EU groziti, da ji bo poslal 3,6 milijona nezakonitih migrantov, če bo njegovo prisotnost v Siriji označila kot invazijo. Po nekajurnem srečanju turškega predsednika Erdogana in ruskega predsednika Vladimirja Putina je bil sklenjen dogovor in stanje naj bi se na račun Kurdov stabiliziralo. Glede na to, da naj bi Turčija svojo operacijo “Izvir miru” izvajala še naprej, pripadniki raznih kurdskih milic, zaradi katerih so Turki sploh začeli svojo vojaško operacijo, pa se morajo umakniti globlje v Sirijo, se človek vpraša, če si bodo Erdoganovi vojaki dovolili še kaj podobnega? Na tem mestu se poraja tudi vprašanje, ali bo kdo odgovarjal za smrti ali se bo vse preprosto pometlo pod preprogo?

Hana Murn