fbpx

[Video] Tako Iranci dresirajo množice za proteste proti ZDA

Iranci vpijejo "Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končal!" (posnetek zaslona: YouTube)

V javnost je prišel videoposnetek “dresure” oziroma vaje množice ljudi za proteste na iranskih ulicah. Na njem radikalni voditelj zahteva, naj kričijo protiameriška gesla: “Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali! Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali! Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali!”

Z nedavnim povečanjem napetosti med ZDA in Iranom, ki je višek dosegla z odstranitvijo iranskega generala Kasema Solejmanija, se je med Iranci razplamtelo staro sovraštvo do Američanov, ki ga iranske oblasti z namenom propagande še dodatno podžigajo. A medtem, ko Iranci vpijejo, kako bodo končali začeto, sta tako Iran kot ZDA zadovoljna s trenutnim stanjem, umirjanja žogice.

“Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali! Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali! Hej, ZDA! Vi ste začeli, mi bomo končali!”, je vpila več tisočglava množica Irancev.

S smrtjo generala so Iranci dobili mučenika, ki ga vzporejajo z Mohamedovim naslednikom, kalifom Alijem, ki ga častijo šiiti. Solejmanijeva smrt je prej razdeljeni Iran ponovno zedinil v boju proti zunanjemu sovražniku, ki ga vidijo v ZDA. A če ljudstvo še tako želi krvi, je videti, da se napetosti med Iranom in ZDA vračajo nazaj v ustaljeno stanje čudne mlačne vojne.

Iranci so dosegli zadoščenje z raketiranjem ameriške vojaške baze iz katere naj bi bil voden zračni napad na Solejmanija. V napadu ni bilo nobenih smrtnih žrtev, ameriški predsednik Donald Trump pa naj bi o tem tvital, še preden je bilo sestavljeno poročilo o nastali škodi. ZDA so se z atentatom na Solejmanija rešile svet še enega terorista številka ena in Irak je z izglasovanjem (nezavezujoče) zahteve v parlamentu, da morajo koalicijske sile zapustiti državo pokazal, da so še vedno suverena država.

Po začetih povračilnih udarcih z ene in druge strani, so tako ZDA, kot Iran in Irak imele priliko, da razglasijo “zmago”. Z drugimi besedami, na bližnjem vzhodu nič novega. Vse skupaj je samo predstava za javnost in naivne množice.

Ivan Šokić