[Video] Tako je bila videti eksplozija, ki je porušila most na okupirani Krim

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Most, ki povezuje mednarodno priznano rusko ozemlje z okupiranim Krimom, je delno porušen, kar potrjujejo posnetki, ki so zaokrožili po spletu. Na spodnjem posnetku lahko vidimo, da je del cestišča padel v morje, medtem ko na železniškem mostu plameni požirajo več vagonov goriva. Zgodil naj bi se napad s tovornjakom bomba. Pojasnilo je podala Moskva. Ob tem se so že prišli prvi odzivi tudi iz ukrajinske strani. Oglasil se je svetovalec predsedniku Zelenskemu, ki je zapisal: “Krim, most, začetek. Vse, kar je ilegalno mora biti uničeno, vse, kar je ukradeno, mora biti vrnjeno Ukrajini, vse, kar okupira Rusija mora biti izključeno.”

Tudi po poročanju ruskih medijev je vlak prevažal gorivo. In medtem ko je prečkal most, je na zadnjem delu sklopa izbruhnil požar. Na cestnem delu mosta naj bi prišlo do eksplozije tovornjaka. Ta se je pripeljal s polotoka Taman, ki se nahaja na ruski strani Kerške ožine, poroča STA.

Eksplozija se je zgodila le nekaj minut po 6. uri zjutraj, prav tedaj, ko je most prečkal tudi vlak, ki je prevažal gorivo. Plameni so zajeli kar sedem cistern, deli mostu pa so bili delno porušeni. Promet čez most ni mogoč, ker je most zaprt, ruska stran pa vzpostavlja trajektno povezavo.

Gre za eno poglavitnih oskrbovalnih poti za rusko vojsko, ki se bori na ukrajinskem jugu. Most je bil zgrajen na ukaz diktatorja Vladimirja Putina. To se je zgodilo potem, ko si je Rusija krimski polotok leta 2014 priključila in ga razglasila za del svojega državnega ozemlja.

Domen Mezeg