fbpx

[Video] Tako so v Braziliji na političnem shodu zabodli konservativnega predsedniškega kandidata Jaira Bolsonaroja

Brazilski konservativni predsedniški kandidat Jair Bolsonaro (vir: twitter)

V četrtek popoldne so na političnem shodu zabodli brazilskega predsedniškega kandidata, ki trenutno vodi v anketah pred volitvami. Poskus atentata so ujeli na videu.

Jair Bolsonaro je brazilski senator, ki je volivcem dobro poznan po svojem boju proti korupciji v državi ter kampanji za vrednote tradicionalne družine. Bolsonaro se je po poročanju Breitbara udeležil političnega shoda v Minas Geraisu v jugovzhodni Braziliji, kjer ga je množica podpornikov nosila, ko ga je neznanec zabodel v trebuh.

Njegovi telesni stražarji so ga nemudoma pospremili iz množice, prejel je nujno medicinsko pomoč. Bolsonaro je v času napada nosil neprebojni jopič, ki pa ščiti pred kroglami, in ne vbodi. Rana naj bi bila po trditvah članov ožjega Bolsonarovega kroga površinska, zaradi česar so izrazili upanje, da si bo predsedniški kandidat uspel opomoči in bo nadaljeval s predsedniško kampanjo.

Samo površinska rana
Njegov sin Flavio Bolsonaro, ki se trenutno poteguje za senatorski sedež, je preko Twitterja sporočil, da je njegov oče potrdil, da je njegovemu napadalcu spodletelo, da bi ga resno poškodoval. “Hvala Bogu je bila (rana) zgolj površinska in je dobro. Upam, da boste molili za nas!”

Policija je na kraju dogodka prijela 40-letnega Adelia Bispa de Oliveiro, ki je osumljen poskusa atentata. Levičarski kandidati so obsodili napad. Bolsonaro je že več mesecev v močnem vodstvu pred preostalimi predsedniškimi kandidati. Po zadnjih anketah ima Bolsonaro 22-odstotno podporo med volivci. Sledi mu levičarska okoljevarstvenica Marina Silva z 12 odstotki.

Bolsonaro se je na začetku predsedniške kampanje osredotočil na pridobivanje glasov kristjanov z močno protilevičarsko retoriko in zagovarjanjem vrednot tradicionalne družine. Ko so zaradi korupcije nekdanjega predsednika države in kandidata levičarske Delavske stranke Luiza Inácia Lulo da Silvo obsodili na deset let zaporne kazni in kasneje kazen še zvišali, je Bolsonaro napovedal še oster boj proti korupciji. Obljubil je, da bo izboljšal stanje brazilske ekonomije in se boril proti nasilnim levičarjem, zaradi česar so bili do njega kritični levičarji po svetu.

Ivan Šokić