fbpx

[Video] Talibani ponosno razkazujejo vojaški izplen, financiran s strani ameriških davkoplačevalcev

Foto: Twitter

Administracija ameriškega predsednika Joa Bidna naj bi bila zaskrbljena zaradi orožja in opreme, ki so jo zasegli talibani, zato sedaj preučuje več različnih možnosti, kako rešiti nastalo situacijo. “Vse, kar ni uničeno, je sedaj last talibanov,” je v tem tednu za Reuters povedal anonimni ameriški uradnik.

Preko družabnih omrežij je zaokrožil posnetek parade talibanskih “specialnih sil”, ki kaže na to, da so se talibani polastili ameriškega orožja in ostale vojaške opreme potem, ko so po odhodu Američanov uspeli na bliskovit način zavladati Afganistanu.

Sedanji in nekdanji ameriški uradniki pravijo, da obstaja skrb, da bi to orožje uporabili za ubijanje civilistov, lahko pa bi ga zasegle druge militantne skupine, kot je Islamska država, da bi napadle interese ZDA v regiji, ali pa bi jih celo lahko predale nasprotnikom, vključno s Kitajsko in Rusijo. Nekateri uradniki so povedali, da niso izključeni letalski napadi nad večjo opremo, kot so helikopterji, vendar obstaja skrb, da bi v času, ko je glavni cilj ZDA evakuacija ljudi, s tem še dodatno podžgali jezo talibanov.

Čeprav še ni povsem jasno, koliko orožja, opreme in transportnih sredstev je šlo v roke talibanov, nedavna ocena s strani obveščevalcev kaže, da naj bi talibani nadzorovali več kot 2 tisoč oklepnih vozil in skoraj 40 letal, ki bi lahko vključevali večnamenske helikopterje tipa UH-60 Black Hawks, izvidniške in napadne helikopterje in vojaška brezpilotna letala ScanEagle.

Sedanji in nekdanji uradniki so dejali, da kljub zaskrbljenosti zaradi dostopa talibanov do helikopterjev, letala zahtevajo pogosto vzdrževanje, nekatera pa so zapletena za uporabo brez usposabljanja, poroča Breitbart. “Ironično je, da dejstvo, da se naša oprema tako pogosto kvari, a je to v tem primeru odrešilnega pomena,” je za Reuters povedal drugi uradnik.

Nina Žoher