fbpx

[Video] Talibani sestavili vlado; nekateri ministri so na seznamu iskanih teroristov!

Mullah Abdul Ghani Barada drugi z leve (foto: EPA)

Po uspešni osvojitvi Afganistana so talibani začeli sestavljati vlado. Med imeni, ki bi zasedali ministrska in druga vladna mesta, so tudi tista, ki so še vedno na seznamu Varnostnega sveta Združenih narodov. Med njimi so celo imenovali ministra, za katerega je razpisana nagrada v vrednosti 5 milijonov ameriških dolarjev.

Mula Mohammad Hassan Akund, soustanovitelj in vodja sveta vodstva talibanov je bil v torek imenovan za predsednika afganistanskega vlade. Visoki talibanski voditelji so imenovanje soglasno podprli. Abdul Ghani Baradar, ki je veljal za dejanskega vodjo militantne skupine, pa je bil po besedah ​​tiskovnega predstavnika talibanov imenovan za podpredsednika vlade.

Akund je na seznamu Združenih narodov, Evropske unije in Združenega kraljestva iskan terorist. Kot teroristi pa so navedeni tudi ostali člani nove talibanske vlade. Baradarja, novega podpredsednika vlade, so namreč v preteklosti lovile tudi ZDA, preden so ga ujele pakistanske oblasti in ga tudi zaprle. Po osmih letih v pakistanskem zaporu je bil leta 2018 izpuščen.

5 milijonov dolarjev za mednarodnega terorista
Sirajuddin Haqqani je bil imenovan za notranjega ministra. Je na ameriškem seznamu mednarodnih teroristov, FBI pa za informacijo, ki bi pomagala do njegove aretacije, ponuja nagrado v vrednosti do 5 milijonov dolarjev. Iščejo ga zaradi napada na hotel v Kabulu leta 2008, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, med njimi tudi ameriški državljan. Haqqani naj bi sodeloval tudi v čezmejnih napadih na ameriške in koalicijske sile v Afganistanu, leta 2008 pa naj bi načrtoval atentat na takratnega afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Nov obrambni minister pa je postal Mula Yaqoob, sin voditelja mudžahedinov in ustanovitelja talibanov.

Foto: družbeno omrežje

Amerika bo finančno pomagala talibanom
Talibanska vlada je oblikovana teden dni po tem, ko so zadnji ameriški vojaki zapustili Kabul, in skoraj mesec dni po padcu Kabula. Čeprav ZDA v Afganistanu nimajo več diplomatov, se bo Washington pogajal s talibani in pozval nove afganistanske oblastnike, naj zaščitijo pravice žensk in verskih manjšin, je povedal ameriški državni sekretar Tony Blinken. Dodal je še, da bodo ZDA izkoristile kakršno koli prednost, ki bi lahko pomagala pri oblikovanju obnašanja talibanov, to je najverjetneje finančna pomoč.

Anita Gužvič