fbpx

[Video] Terorist, ki je posojal glas za propagandne videe ISIS, na zatožni klopi

Terorist ISIS Mohammed Khalifa (vir: Youtube)

Kanadski državljan, rojen v Savdski Arabiji, se je v ZDA znašel na zatožno klopi zaradi obtožb, ki ga bremenijo podpiranja teroristov. Med drugim se je Mohammed Khalifa boril na strani Islamske države v Siriji in posodil svoj glas za angleško sinhronizacijo brutalnih videoposnetkov usmrtitev, ki so jih izvajali teroristi ISIS.

Z ameriškega pravosodnega ministrstva so v soboto, 2. oktobra 2021, sporočili, da je Savdijec s kanadskim potnim listom Mohammed Khalifa obtožen nudenja materialne podpore Islamski državi, kar je rezultiralo v smrtne žrtve. Khalifo so leta 2019 prijeli pripadniki kurdske milice, znane kot Sirijske demokratične sile (SDF), ki jo podpira ZDA.

Pred časom so ga izročili FBI-ju, ki ga je držal zaprtega v Virginiji. Po poročanju RT je Khalifa leta 2019 v intervjuju za kanadsko javno televizijo povedal, da je v Kanadi imel običajno življenje, ki pa ga je leta 2013 zapustil in odšel v Sirijo, kjer se je priključil boju Islamske države. Khalifa je zaprisegel zvestobo pokojnemu vodji Islamske države Abuju Bakr al-Baghdadiju in v letu 2014 začel delati v uradu za medije IS. Khalifa naj bi prevedel in nastopal v približno 15 videoposnetkih teroristične skupine. Med njimi so tudi propagandni videi usmrtitev zapornikov ISIS.

Grozi mu dosmrtna zaporna kazen
Khalifa je v objavljenih posnetkih ISIS ravno tako pozival potencialne rekrute, da v primeru, ko ne morejo zapustiti države, v kateri prebivajo, in se jim pridružiti v boju na Bližnjem vzhodu, izvedejo teroristične napade na Zahodu. Tik preden so ga leta 2019 prijeli pripadniki SDF, je pograbil za orožje in na sovražnike metal granate.

“Mohammed Khalifa se ni zgolj boril za ISIS na bojišču v Siriji, temveč je ravno tako bil glas za nasilje,” je povedal vršilec dolžnosti tožilca za vzhodno območje Virginije Raj Parekh. V primeru, da bi bil spoznan za krivega, Khalifi grozi doživljenjska zaporna kazen.

Ni pa bil Khalifa edini angleško govoreči terorist, ki je skrbel za proliferacijo brutalnih propagandnih videov. Eden najbolj znanih je bil tako imenovani “Jihadi John”, britanski državljan kuvajtskega porekla s pravim imenom Mohammed Emwazi. Ta je bil tudi odgovoren za serijo obglavljanj med leti 2014 in 2015. Emwazi je dočakal svoj konec v bombnem napadu z droni. Njegovo smrt je leta 2016 potrdila tudi Islamska država.

Ivan Šokić