[Video] Vrhunski nagovor ukrajinskega ministra ruskim vojakom: “Kaj boste predstavljali za vaše otroke in vnuke po končani vojni, ko bo na plano prišla resnica?”

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov (Foto: epa)

“Spominjali se vas bodo kot tatov, posiljevalcev in morilcev. Povedal vam bom, kaj sledi. Na tisoče ruskih fantov bo umrlo. Zagotavljamo življenje, varnost in pravice vsem tistim, ki se bodo nemudoma odločili, da se bodo prenehali bojevati,” je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov poudaril v videoposnetku, ki ga je naslovil neposredno na ruske vojake in ga mnogi ocenjujejo kot enega najboljših govorov v času ruske agresije nad Ukrajino.

Ukrajinski minister za obrambo Oleksij Reznikov je v videoposnetku, ki ga je naslovil na vojake, častnike, podčastnike, mornarje, mornarske kadete, generale in admirale ruske vojske, pozval, naj vendarle razmislijo, za kaj se sploh v resnici borijo in kakšna bo njihova zapuščina, ko se bo vojna končala.

V prvi vrsti njegove je svoje besede namenil poveljnikom in častnikom, ker oni sprejemajo odločitve. “Ne bom se dotaknil nedavnega dogajanja v prvih bojnih linijah. S tem ste sami namreč dovolj seznanjeni. Dotaknil se bom raje dogajanja v prihodnosti. Najverjetneje tudi sami tudi razmišljate o tem. Moje besede jemljite kot besede osebe z določenimi življenjskimi izkušnjami. Obvezno služenje vojaškega roka sem preživel v času sovjetske vojske in sem bil demobiliziran kot narednik,” je uvodoma povedal Reznikov in dodal, da nastopa kot civilist. Večino njegovega profesionalnega življenja pa predstavljata pravo in pogajanja. “Vsakdo, ki se pogajal z menoj, tudi na drugi strani mize, vključno z Rusi, vedo, da je zame značilno, da vedno govorim resnico. Kot pravnik sem vajen, da imam opravka z dejstvi,” je pojasnil in pohvalil ukrajinske vojake in njihovo vodstvo.

Moskva ne mara resnice, Putin se skriva v bunkerju
Ruskim vojakom je sporočil, da so bili zavedeni in prevarani, sedaj pa v krvi plačujejo davek za uresničevanje fantazij in doseganje napačnih ciljev nekoga. “Ne poslušajo vas, ker bi s tem priznali, da so naredili napako. V Moskvi ne marajo resnice. Lažje jim je reči,  da ste umrli kot heroji v bitki z “Nato hordami”. Res je, da nas države Nata zalagajo z orožjem, ampak ukrajinski vojaki so tisti, ki se s tem orožjem borijo. Vi veste, da je to res.”

Ruski diktator Vladimir Putin (Foto: epa)

Reznikov je poudaril, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obiskuje prvo bojno linijo. Enako pa velja tudi zanj, najboljšim vojakom je namreč nagrade podelil kar v vojaških jarkih. “To mi je v čast. Naš predsednik je skupaj s svojo vojsko. Kje je pa vaš? Skriva se v bunkerju,” je poudaril glede Vladimirja Putina in dodal, da sami zelo dobro vedo, da v Ukrajini ne osvobajajo nikogar. “Uničujete celotna mesta, prebivalci katerih so glede vas včasih mislili, da ste dobri sosedje in so govorili rusko. Sedaj bo vladala mržnja, ki ne bo izginila več generacij.”

Kaj bo sporočilo vašim otrokom in vnukom po končani vojni?
Predsednik Putin se po besedah Reznikova boji njihovega razsvetljenja in utemeljene jeze. “Naši branitelji Mariupolja so ukaze ubogali do samega konca, vse bomo naredili, da jih spravimo od tam. To že počnemo, ker so heroji. Nanizam lahko na ducate imen naših generalov, častnikov in vojakov, ker smo nanje izredno ponosni. Jaz kot minister sem nanje izredno ponosen. Zanje bomo poskrbeli tudi po vojni,” je poudaril in ruske vojake pozval, naj se vprašajo, kako nanje gleda preostali svet. “Kaj boste predstavljali za vaše otroke, vnuke po zaključeni vojni, ko bo na plano prišla resnica? Spominjali se vas bodo kot tatov, posiljevalcev in morilcev,” je jasno izrazil, kaj bo sledilo.

Če ne bodo razmislili, kaj natanko delajo v Ukrajini, kamor so jih poslali vplivneži iz Moskve, ki se skrivajo po bunkerjih, bo po besedah Reznikova umrlo na tisoče ruskih fantov. Še več pa bo pohabljenih, ki bodo ostali brez rok in nog. “Ponižani boste,” je bil jasen. V nadaljevanju je izpostavil, da bodo v imenu Rusije v pogajanjih v prihodnosti sodelovali tisti, ki so jih sedaj zaslepili in se pripravljajo, da krivdo zvalijo nanje. Ker gre zanje ali vas. “Veste, da je to resnica.” Visoki uradniki in politiki iz Moskve, ki so jih poslali v vojno, imajo denar in nepremičnine v državah Nata. “V teh državah, ki nas zalagajo z orožjem. Njihove družine so v državah Nata. Še ne dolgo nazaj so se v Londonu in Washingtonu zelo dobro počutili,” je pojasnil in s tem pojasnil paradoksalno hinavščino ruskih vplivnežev.

Ukrajina bo vzela nazaj vse, kar ji pripada
“Vi boste morali gledati v oči vdovam, pohabljencem, sirotam vaših vojakov. Ker se z njimi se ne bo ukvarjal nihče iz Kremlja. Živeti boste morali v bližini tisti, ki so pobegnili pred mobilizacijo. Prepričani bodo, da so postopali prav. Saj vam je to jasno?,” je poudaril ukrajinski obrambni minister in opozoril, da Ukrajina ne potrebuje dodatne zemlje, saj ima svoje dovolj. Bo pa Ukrajina vzela nazaj vse, kar ji pripada. V nagovoru ruskim vojakom je Reznikov še dejal, da se čas za ukrepanje proti tistim, ki jih pošiljajo umirat za lastne interese, izteka in da naj ga ne zapravijo. “Še vedno lahko Rusijo rešite pred tragedijo in ponižanjem,” je bil jasen.

Sara Kovač