fbpx

[Video] Transspolniki v ženskih zaporih zlorabljajo kanadske zapornice

Slika je simbolična (Foto: epa)

Zapornice v kanadskih zaporih ogrožajo nasilni transspolniki – moški, ki so domišljajo, da so ženske in jih sistem njim na ljubo pošlje v ženski zapor – a kakor trdijo aktivisti, se nihče v državi ne upa soočiti s problematiko iz strahu, da jih ne bi progresivci označili za transfobe.

V Kanadi dovolijo moškim, da odslužijo svojo zaporno kazen v zaporu za ženske. Vse, kar je potrebno, je, da se identificirajo kot ženske, ne glede na to, ali so se podvrgli kirurškemu posegu ali pa so na hormonski terapiji, poroča RT. Vse v imenu enakosti in zaščite pravic transspolnikov. Vse na račun pravic žensk.

Ena od nekdanjih zapornic, Heather Mason, je priznala, da je na lastni koži izkusila nevarnosti, ki pridejo s pošiljanjem moških zločincev v ženske zapore. Masonova je povedala, kako je spolni iztirjenec v zaporu kukal v njeno celico, medtem ko so jo paznice preiskovale. Spolno nadlegovanje s strani transspolnikov pa je bilo stalnica tudi v zveznih zaporih.

Zapornice so bile po trditvah Masonove nadlegovane, otipavane, transspolniki pa so jih tudi spolno napadali. V določenih primerih je prihajalo tudi do hudih fizičnih spopadov, zaradi česar so se jetnice začele oboroževati. Najpogosteje so v nogavicah nosile konzervo juhe, kar je služilo kot improvizirani cepec. Zapornice so se namreč “zavedale, da se borijo proti moškim in ne ženskam … Med njimi je velika razlika v moči”, je razložila Masonova.

Dvojna merila državnega aparata, ki ogroža resnične ženske
Po mnenju Masonove ni normalno, da morajo ženske v kanadskih zaporih stalno skrbeti za svojo varnost. Kar je še več, transspolniki zlorabljajo tudi tako imenovan sistem pritožb, ko pride do vprašanja, zakaj so v ženskih zaporih. V nekaterih primerih pritožbe transspolnikov romajo vse do kanadskega sodišča za človekove pravice, medtem ko se pritožbe zapornic, ki so jih transspolniki zlorabili, ignorira.

Masonova meni, da bi se te težave lahko rešilo z izgradnjo posebnega krila za LGBTQ populacijo v moških zaporih. Dejstvo, da transspolniki svojih zapornih kazni ne služijo v moških zaporih, po mnenju Masonove kaže na dvojna merila glede zaščite žensk in njihovih pravic. Ko je potrebno pred nasiljem in zlorabami zaščititi resnične ženske, vsi gledajo stran, ko pa je treba pred istim ščititi moške, ki si domišljajo, da so ženske, pa se država na vse pretege trudi na vsak način ugoditi vsaki muhi.

A Kanada ni osamljen primer, kjer spuščajo v ženske zapore tudi moške zapornike. Enako od januarja 2021 počnejo tudi v ameriški zvezni državi Kalifornija. Ni trajalo dolgo in že se soočajo s prijavami spolnega nadlegovanja in celo posilstev, ki so jih v ženskih zaporih zagrešili transspolniki. Po mnenju ustanoviteljice Gender Mapping Project Alix Aharon je Kalifornija s tem dejanjem “ženske, ki so zagrešile kakršenkoli zločin, obsodila na spolno nasilje”.

Ivan Šokić