[Video] Trenutek, ko BBC-jev novinar obžaluje pristanek na pogovor z Elonom Muskom

Foto: zajem zaslona

Platforma Twitter uvaja novo politiko označevanja propagandnih medijev. Med njimi sta se znašla tudi BBC in NPR, ki sta zanikala svojo “odvisnost od vlade”, slednji se je odločil, da Twitter zapusti. Kar pa se na družbenih omrežjih širi s svetlobno hitrostjo, je pogovor med Elonom Muskom in BBC-jevim novinarjem Jamesom Claytonom, kjer je izvršni direktor Twitterja novinarju BBC-ja očital, da ne zna podati niti enega primera sovražnega govora na Twitterju, čeprav Twitterju prav to očitajo, odkar ga je kupil Musk.

Novinar BBC-ja James Clayton je izvršnega direktorja Twitterja Elona Muska vprašal, kako se namerava spoprijeti z incidenti sovražnega govora, o katerih poročajo na Twitterju. Ko je Musk prosil novinarja, naj navede nekaj primerov sovražnega govora na Twitterju, je ta obstal, navesti pa ni znal niti enega samega primera. Novinar se je na pogovoru ne le osramotil, njegov molk je bil znak popolne nepripravljenosti na soočenje z genijem, kot je Musk, hkrati pa dokazuje, da so vsi očitki o povečanju sovražnega govora, odkar je Twitter kupil Musk, laži in zavajanje pristranskih medijev.

O kakšnem sovražnem govoru govorite? Mislim, uporabljate Twitter. Ali opazite porast sovražnega govora? Kakšna osebna anekdota? Ne znate povedati?! Mislim, da je to absurdno, lažete,” je zabrusil milijarder. “Prosim za en primer in ne morete ga dati. Potem rečem, gospod, ne veste, o čem govorite. Ne morete mi dati enega primera sovražne vsebine, niti enega tvita. Pa vendar ste trdili, da je bila vsebina sovražna. To je laž, pravkar ste lagali,” je vztrajal Musk. Spomnimo, BBC je Twitter nedavno označil za “medij, ki ga financira britanska vlada”, kar je povzročilo oster odziv britanske javne televizije.

Nepripravljen in nekompetenten novinar je odraz današnjega stanja medijev
Komentarji na intervju so različni, mnogi pa se strinjajo, da novinar BBC v intervjuju Elonu Musku preprosto ni bil dorasel. “Uničil ga je!” je zapisal en komentator. “Tako izgleda BBC-jevo novinarstvo. Ne znajo navesti nobenega primera.“Predstavljajte si, da ste profesionalni novinar, ki vas plačuje velika svetovna novičarska organizacija, da raziskujete stvari. Dosegli ste intervju svojega življenja z enim najbolj opaznih ljudi na svetu. Greš na nož in takoj podaš trditev o polarizirajoči temi. In ne moreš navesti niti enega primera, ki bi to podprl. Nisi se potrudil z nobeno raziskavo ali pripravo. Karkoli si že mislite o Elonu Musku, je nemogoče imeti racionalen diskurz, če trditve niso podprte z dokazi (tudi če so sami dokazi sporni). Ne samo da je ta posamezni novinar nesposoben, je tudi simptom trenutnega stanja v medijih – mnenja, pravilna ali napačna – prevladajo nad dejstvi in ​​resnico,” je zapisal eden od uporabnikov.

Intervju je medtem postal viralen in so si ga samo na YouTubu v nekaj urah ogledali več kot milijonkrat.

Medij NPR, naklonjen demokratom, v znak protesta zapustil Twitter
Na seznamu propagandnih medijev pa se je znašel tudi Nacionalni javni radio (NPR), ki je (seveda) zanikal novo oznako s strani Twitterja in v znak protesta v sredo sporočil, da njegovi računi na Twitterju ne bodo več aktivni. V začetku tega tedna je Twitter odstranil oznako “mediji, povezani z državo”, s katerim je označil NPR in jo nadomestil z oznako “mediji, ki jih financira vlada”. Glavni račun NPR ima 8,8 milijona sledilcev in ima 52 različnih virov na Twitterju.  Med drugimi so bili mediji z oznako ruski državni TASS, ruska državna RT in kitajska uradna državna tiskovna agencija Xinhua. V zadnjih letih je bil NPR pogosto naklonjen liberalcem z vsebino, ki redno ponavlja demokratske govorne točke. NPR je zavrnil tudi poročanje o škandalu s prenosnikom Hunterja Bidena pred volitvami leta 2020, kar je še dodatno poudarilo liberalni ugled organizacije.