fbpx

[Video] Trump napovedal kandidaturo za predsednika ZDA. Je DeSantis že favorit republikanske stranke?

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je napovedal ponovno kandidaturo za predsednika ZDA. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Nekdanji predsednik Donald Trump je v torek napovedal svojo predsedniško kandidaturo leta 2024. Očitno si prizadeva, da bi zopet postal kandidat, ki bi ga podprla vsa republikanska stranka, če lahko sodimo po govoru, kjer je napovedal kandidaturo. V njem je ostro napadel demokrate, svojih tekmecev iz republikanske stranke pa ni omenjal. V preteklosti je bil namreč znan po tem, da je napadal oboje. Če bi bil ponovno izvoljen, bi postal šele drugi predsednik, ki bi ponovno zasedel Belo hišo, potem ko je izgubil tekmo za ponovno izvolitev, kar je leta 1982 dosegel Grover Cleveland. Vprašanje pa je, če ni mladi tekmec DeSantis znotraj stranke in volilnega telesa že premočan. 

Po dokaj neprepričljivih volitvah za republikansko stranko se številni republikanci distancirajo od njega. Poslanci republikanske stranke, celo nekateri, ki tradicionalno podpirajo Trumpa, so upali, da bo z objavo počakal do drugega kroga senata Georgie, saj so se bali, da bi njegova retorika lahko razdelila republikance in potonila kandidata republikanske stranke Herschela Walkerja.

Vendar se je Trumpov govor v umirjenem tonu v primerjavi z njegovimi tradicionalnimi volilnimi zborovanji izognil napadom znotraj stranke in zanikanju volilne zmage predsednika Bidna leta 2020. Na njegovem računu “Truth Social” v preteklih dneh ni bilo nobenega žaljenja tekmeca Rona DeSantisa, ki ga je v preteklosti pred privrženci poimenoval “Rona DeSanctimoniousa” (svetohlinskega), vodjo senatne manjšine Mitcha McConnella, R-Ky., ali drugih tekmecev.

Namesto tega se je v veliki meri osredotočil na oglaševanje sebe kot osebe, ki bo rešila težave, ki pestijo ZDA pod Bidnom. “Vrnitev Amerike se začne prav zdaj,” je dejal Trump navdušeni množici, ki je vključevala številne člane njegovega ožjega kroga in na različnih točkah vzklikala “Trump, Trump” in “ZDA, ZDA.”

“Da bi Ameriko znova naredili veliko in veličastno, nocoj oznanjam svojo kandidaturo za predsednika ZDA,” je dejal Trump.

Trump se je dotaknil številnih svojih pomembnih vprašanj vključno s kriminalom, drogami in nezakonitim priseljevanjem. Zajel je tudi novo področje in pozval k omejitvi kongresnega mandata, predpisom o trgovanju z delnicami za zvezne zakonodajalce in prepovedi lobiranja za nekdanje člane kabineta in kongresa.

Ostro napadel Bidna
Trump je Bidna okrcal zaradi njegovega umika iz Afganistana in rekel, da je sedanji predsednik ZDA “posmeh” naroda. Prav tako je napadel Bidna zaradi pomoči Združenih držav Ukrajini v vojni proti Rusiji. “Morda najbolj neprijeten trenutek v zgodovini naše države,” je dejal Trump, ko je imel v mislih Afganistan. “Izgubili smo življenja, pustili Američane in predali 85 milijard dolarjev najboljše vojaške opreme kjerkoli na svetu.”

“Za razliko od tega, da bi nas Biden morda spravil v tretjo svetovno vojno, kar se lahko hitro zgodi,” je dejal Trump, “bom Ameriko obvaroval pred nespametnimi in nepotrebnimi tujimi vojnami”. Prav tako je opisal optimistično prihodnost Združenih držav, če bo ponovno izvoljen. “Kandidiram, ker verjamem, da svet še ni videl prave slave tega, kar ta narod lahko je,” je dejal Trump. “Ozdravili bomo naše delitve in z neverjetnim uspehom ponovno združili naše ljudi. Razbili bomo sile tiranije in sprostili slavo svobode zase in za naše otroke ter prihodnje generacije. Zlata doba Amerike je tik pred nami.” “ je dodal v svojem tipičnem stilu. Trumpova predsedniška napoved prihaja nekaj mesecev, preden kandidati za Belo hišo tradicionalno objavijo svoje predsedniške kandidature. Vmesni dvoboji še niso končani, nekatere hišne tekme še niso sklicane, drugi krog v Georgii pa traja še nekaj tednov.

Tokrat manj o volilni prevari
Trump je v torek spregovoril tudi o nekaterih svojih prejšnjih pritožbah. Obtožil se je, da mediji leta 2022 niso poročali o uspešnosti njegove podpore v kongresu, in trdil, da se je Kitajska vmešavala v volitve leta 2020. Napadel je Christopherja Steela in njegov diskreditiran dosje, ostro napadel FBI-jev napad na njegov dom in se pritožil zaradi sodnih pozivov za člane svoje družine. Toda Trump je na splošno porabil le nekaj sekund za ta vprašanja, preden se je vrnil na sporočilo. Napadel je tudi uporabo glasovnic po pošti, vendar je preskočil lažne trditve o ukradenih volitvah, ki se pogosto pojavijo, ko obravnava to temo.

Guverner Floride Ron DeSantis (Foto: epa)

Trump sicer pravi, da so bile volitve 2020 prirejene, to pa po mnenju nekaterih odbija sredino
Od svojega poraza proti predsedniku Bidnu je Trump izpodbijal legitimnost rezultatov volitev leta 2020 in večkrat trdil, da je bila tekma “prirejena” zaradi postopka glasovanja po pošti v obdobju pandemije. Trumpova pravna ekipa je vložila množico tožb v državah po vsej ZDA.

Nekdanji predsednik je bil močno vpleten v vmesne volitve in je podpiral republikanske kandidate po vsej državi. Med predizbori je zmagala večina kandidatov, ki jih je Trump podprl. Vendar je veliko najpomembnejših, ki so bili deležni njegove podpore, izgubilo na splošnih volitvah, vključno s kandidati za senat in guvernerja. Najbolj je odmeval poraz Mehmeda Oza, znanega pod vzdevkom Dr. Oz.

Je DeSantis že premočan?
Ravno zato, ker so nekateri “Trumpovi” kandidati, ki so bili ključni za prevzem senata, pogoreli na volitvah, se znotraj republikanske stranke pojavljajo razprave, ali je Trump res kandidat, ki jih bo popeljal naprej. Sploh glede na to, da se v Trumpovi senci prebija kandidat, ki je nekdanjo utrdbo demokratov naredil republikansko – gre seveda za Rona DeSantisa, ki je z zgodovinskim uspehom na Floridi nakazal, da je pripravljen na naskok Bele Hiše. Uspeh je zabeležil kljub očitnemu sporu s Trumpom, ki ga vidi kot svojega največjega tekmeca. Veliko republikanskih eminenc je mnenja, da je Trump z zavračanjem rezultatov volitev leta 2020 stranki škodoval in da bi bil Ron DeSantis bolj sprejemljiva alternativa za prihodnost. Sploh v luči tega, da bi republikanci lahko z DeSantisom veliko bolj posegli po sredini kot s Trumpom.

Andrej Žitnik