Svetovni voditelji za preiskavo eksplozije rakete na Poljskem

Datum:

V eksploziji rakete na kmetiji v kraju Przewodow blizu meje z Ukrajino sta v torek umrla dva Poljaka. Potem ko je bilo mogoče s poljske strani slišati poročanja, da je bila raketa najverjetneje ruske izdelave, je poljski predsednik Andrzej Duda na novinarski konferenci v Varšavi poudaril, da ni nedvoumnih dokazov o tem, kdo je tisti, ki je izstrelil raketo na vzhod države. Ameriški predsednik Joe Biden je izpostavil prepričanje, da je malo verjetno, da je bila raketa izstreljena iz Rusije. 

Poročila o raketah, ki so padle na Poljsko – ki je članica Nata – so prišla po tem, ko je Rusija v torek sprožila nov val napadov na Ukrajino, in sicer nekaj dni po tem, ko so bile njene enote prisiljene zapustiti Herson. Prva poročila so nakazovala, da je za eksplozijo kriva Rusija. Moskva je obtožbe zanikala in poudarila, da gre za “namerno provokacijo, katere cilj je stopnjevanje razmer”.

Po izrednem sestanku voditeljev držav G7 in nekaterih držav zveze Nato na Baliju, kjer trenutno gostijo vrh skupine držav G20, je ameriški predsednik Joe Biden opozoril, da je mala verjetnost, da je bila raketa, ki je bila usodna za dve osebi, izstreljena iz Rusije. Biden je poudaril, da so skupaj z drugimi voditelji sprejeli soglasno odločitev, da se najprej izvede preiskavo, nato pa bo sprejeta odločitev, kako naprej. “Zagotovil bom, da ugotovimo, kaj natanko se je zgodilo,” je zatrdil po poročanju AFP.

Foto: Twitter

Obstajajo tudi trditve, da bi lahko šlo tudi za raketo ukrajinske obrambe. To naj bi na srečanju z voditelji Nata in skupine G7 dejal celo sam Biden po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. “Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na ameriške vire, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave,” poroča STA. Biden je bil kritičen glede nedavnega zaostrovanja s strani Rusije, ko je bilo v torek na Ukrajino izstreljenih več kot 100 raket, ki so več kot sedmim milijonom ljudi povzročile izpad elektrike.

Poleg Bidna so bili na sestanku prisotni tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, britanski premier Rishi Sunak, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanska premierka Giorgia Meloni, japonski premier Fumio Kishida, kanadski premier Justin Trudeau, španski premier Pedro Sanchez in nizozemska premierka Mark Rutte. Ob koncu dvodnevnega srečanja G20 je bila sprejeta izjava, kjer je zapisano, da večina obsoja vojno v Ukrajini. Čeprav Moskvi omenjena izjava ni bila po godu, je bila deklaracija z omenjeno dikcijo vseeno sprejeta. Ruski minister Sergej Lavrov je sicer s srečanja odšel že nekaj ur pred sprejetjem izjave.

Foto: FB Joe Biden
Sergej Lavrov (Foto: epa)

Danes je pričakovati, da se bo na ravni veleposlanikov sestal tudi Svet zveze Nato v Bruslju, ki mu bo predsedoval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Do zasedanja bo prišlo na račun prošnje s strani Poljske v skladu s 4. členom Severnoatlantske pogodbe, ki navaja, da lahko pride do posvetovanja, ko ima članica občutek, da je ogrožena varnost njene države.

Obe vojski po mnenju analitikov lahko uporabljata rakete ruske izdelave iz sovjetskega obdobja
“Ruševine v objavah poljskih množičnih medijev iz Przewodowa nimajo nobene zveze z rusko ognjeno močjo,” poudarjajo v Moskvi, kjer zanikajo vsakršne napade v bližini poljsko-ukrajinske meje. Ker obstaja splošno zavedanje, da bi lahko imelo prenaglo ravnanje hude posledice, če bi zveza Nato vstopila v vojno, ZDA skupaj z zavezniki ostaja previdna. Enako je mogoče trditi za poljsko stran, saj je predsednik Andrzej Duda izpostavil, da nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, ni. Poljsko zunanje ministrstvo je ruskega veleposlanika v Varšavi pozvalo, da naj se opredeli okrog napada.

Vojaški analitiki po poročanju New York Timesa sicer opozarjajo, da bi tako ruska kot ukrajinska vojska lahko uporabljali rakete ruske izdelave iz sovjetskega obdobja.

Foto: epa

Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov, je poudaril svojo zaskrbljenost  na račun poročilo o eksploziji rakete na ozemlju Poljske. “Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini,” je prepričan.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...