fbpx

[Video] Trump ob velikem srečanju z Orbanom v Beli hiši: “Viktor Orban opravlja čudovito delo”

Srečanje Viktorja Orbana in Donalda Trumpa v Beli hiši (vir: twitter)

“Viktor Orban opravlja čudovito delo, zelo je spoštovan, spoštovan po celi Evropi. Mogoče, kot jaz, malo kontroverzen, ampak to je ok. Dobro ste opravili svoje delo in svoji državi zagotovili varnost,” je ameriški predsednik Donald Trump dejal ob obisku madžarskega premierja Viktorja Orbana v Beli hiši.

V ponedeljek, 13. maja 2019, sta se v Washingtonu srečala madžarski premier Viktor Orban in ameriški predsednik Donald Trump. Pred srečanjem je Orban povedal, da bosta s Trumpom spregovorila tudi o zaščiti kristjanov po svetu. “Viktor Orban opravlja čudovito delo,” je povedal Trump, ki je madžarskega premierja gostil v Beli hiši. “Zelo spoštovan, spoštovan po celi Evropi. Mogoče, kot jaz, malo kontroverzen, ampak to je ok.” Nato se je po pisanju New York Timesa obrnil proti Orbanu, rekoč: “Dobro ste opravili svoje delo in svoji državi zagotovili varnost.”

“Vem, da je trd mož, a je spoštovan mož in je ravnal pravilno, po mnenju mnogih, glede imigracije,” je Trump komentiral Orbanov pristop k migrantski krizi. “Poglejte nekatere probleme, s katerimi se soočajo v Evropi in kako so se razrasli, ker so ravnali drugače od (madžarskega) premierja.”

“Rad bi izrazil, kako ponosni smo, da stojimo skupaj z ZDA v boju proti ilegalnim migracijam, terorizmu in zaščiti ter nudenju pomoči krščanskim skupnostim po svetu,” je povedal Orban. Pred srečanjem s Trumpom je Orban po pisanju Breitbarta povedal, da je namen obiska Bele hiše v prvi vrsti krepitev strateškega zavezništva in pogovor o globalnih političnih problemih. Dotaknila sta se tudi trgovine med dvema državama, kot tudi drugih aktualnih tem. Po njunem bilateralnem srečanju pa je sledilo še srečanje z madžarskimi predstavniki.

Ivan Šokić