fbpx

Tako “objektivno” za vas skrbijo osrednji mediji: Urednik portala 24ur Tepina o protestu proti sprejetju marakeškega sporazuma razkril, da bodo raje poročali “o vsaki nestrpnosti, demagogiji, lažnem predstavljanju dejstev”

Odgovorni urednik 24ur Jure Tepina (Foto: Facebook)

2. maja lani smo bili priča sprejetju marakeške politične deklaracije. V decembru se je, spet v Marakešu, sprejemal Globalni dogovor o varnih, urejenih in rednih migracijah. Zaradi slovenskega pristopa k slednjemu so v Ljubljani pred DZ potekali protesti. Naš bralec nam je z dovoljenjem urednika 24ur poslal posnetke pogovora, ki sta ga imela glede protestov in razkriva način razmišljanja levih urednikov medijev, ki se sicer razglašajo za neodvisne, javnosti pa servirajo povsem napačne informacije. Namesto njih raje poročajo o tistih redkih izjemah, ki so javno opozarjali na pasti Marakeške deklaracije,  kot o “nestrpnežih” in “demagogih”.

Naš bralec je uredništvu 24ur 10. decembra 2018 poslal fotografije s protestov, ki so se odvijali pred DZ proti podpisu marakeške deklaracije, in jih pobaral, koliko pozornosti mislijo nameniti tej temi.

Odzval se je urednik 24ur Jure Tepina, ki je zapisal, da ni nič “pomembnejše kot osnovne človekove pravice, humanitarnost in empatija”. Ob tem je še dodal, da bodo poročali “o vsaki nestrpnosti, demagogiji, lažnem predstavljanju dejstev, kot doslej”.

(Vir: bralec Nova24TV)

Kot smo že opozarjali ob sprejetju marakeške politične deklaracije, ta izenačuje status beguncev in migrantov, celotna filozofija deklaracije pa je usmerjena k večjemu priseljevanju v Evropo in ne sprejema nikakršnega odstopanja od te politike.

(Vir: bralec Nova24TV)

To se je še enkrat potrdilo tudi s sprejetjem Globalnega dogovora o varnih, urejenih in rednih migracijah. Namreč, vladajoča politika in vsi njeni podporniki lahko še tako vztrajajo, da ti dokumenti niso pravno zavezujoči, dejstvo ostaja, da služijo kot osnutek nadaljnjega oblikovanja domače zakonodaje. Ti dokumenti namreč po hitrem postopku postanejo oporne točke, na katere se vsi sklicujejo, ko pride do sprememb zakonodaje.

(Vir: bralec Nova24TV)

Kot smo že večkrat poudarili, ravno tako velja, da kar ni pravno zavezujoče, je v svetovni diplomaciji politično zavezujoče. Namreč, v čem je drugače sploh smisel pristopiti k dogovoru, ki ga ne mislite spoštovati? Tako vidimo, da ni govora o tem, kaj je in kaj ni zavezujoče, temveč zgolj o tem, s čigave strani lahko pričakujemo posledice.

(Vir: bralec Nova24TV)

“Po vaše je potem protest nestrpnost?” je zanimalo našega bralca. “Glede na odstotek prebivalstva, ki te deklaracije ne podpira, bi se spodobilo, da o takih demonstracijah poročate.” Tepina je na to odvrnil, da lahko naš bralec njun pogovor posreduje komur koli, “kljub vašemu lahkotnemu pristopu do zapletenih vprašanj”.

Urednik 24ur in premier Šarec enakih misli
Ob tem je še dodal, da se mu “glede na dejstva” ne zdi, “da gre za nestrpnost, ampak za ignoranco. Do dejstev. In notranjepolitično obračunavanje neobvezujočega globalnega dogovora, ki so ga do zdaj podpirale vse vlade RS”. Čisto po naključju je z enakimi besedami očitke o sprejetju globalnega dogovora zavrnil tudi premier Marjan Šarec.

Kot je novembra povedal Šarec: “Marakeška deklaracija za nas ni noben zavezujoč dokument in ga je treba tako tudi gledati.” Ob tem pa je dodal, da se po njegovem mnenju “spet dviga preveč prahu in se to izkorišča v notranjepolitične namene. Tudi tiste države, ki so doslej javno naznanile, da se odpovedujejo marakeški deklaraciji, so to naredile predvsem iz notranjepolitičnih vzgibov”.

Podobnost med izjavama urednika 24ur in premierja Šarca je zgolj naključna in nikakor ne odraža dejstva, da je vodilna kandidatka LMŠ za evropske volitve Irena Joveva še do pred kratkim delala kot novinarka pri 24ur.

Ivan Šokić