fbpx

[Video] Trump zaradi kitajskega zakona o nacionalni varnosti preklical poseben trgovinski status Hongkonga

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da ZDA ukinjajo posebni preferenčni status, ki ga je do nedavno užival Hongkong. Poseben status Hongkonga je Trump preklical s predsedniškim izvršnim ukazom kot odgovor na sprejetje zakona o nacionalni varnosti v Pekingu.

“Danes sem tudi podpisal izvršni ukaz, s katerim sem ukinil trgovinske ugodnosti za Hongkong. Hongkong bo odslej imel enak status, kot celinska Kitajska, brez posebnih privilegijev ali posebne gospodarske obravnave, tja pa ne bomo izvažali občutljivih tehnologij. Poleg tega, kot najbrž veste, bomo uvedli visoke carine,” je javnosti sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

“Zakon o avtonomiji Hongkonga, ki sem ga podpisal danes popoldne, je bil v Kongresu sprejet enoglasno,” je poudaril Trump in izpostavil, da bo na podlagi sprejetega zakona Kitajska v očeh ZDA odgovorna za nasilna dejanja izvršena nad prebivalci Hongkonga.

Razlog za uvedbo sankcij naj bi bilo dejstvo, da Hongkong več ne uživa političnih svoboščin in pravic, ki so jih do pred kratkim imeli za samoumevne. Trump pričakuje eksodus ljudi, ki bodo iskali varnost v tujini.

Sankcije tudi za banke
Novi zakon, ki ga je odobril Kongres ravno tako predvideva sankcije za banke, ki bodo poslovale s kitajskimi oblastniki odgovornimi za implementacijo novega zakona o varnosti. “Hongkong bo obravnavan kot preostanek Kitajske,” je napovedal Trump.

Po poročanju Breitbarta so s kitajskega zunanjega ministrstva sporočili, da bodo na vse sankcije ZDA odgovorili z enako mero.

Ivan Šokić