fbpx

[Video] Turčija začela z napadi na Kurde v Siriji

Turška vojska (vir: twitter)

Turki so že v ponedeljek ponoči začeli z zračnimi napadi na položaje kurdskih oboroženih sil na severu Sirije. Vsega nekaj ur potem, ko so Američani sporočili, da se njihova vojska umika z območja, se je na socialnih omrežjih pojavilo nekaj videov napadov turških letalskih sil.

Sirska državna tiskovna agencija SANA je po poročanju RT sporočila, da so turške vojaške sile napadle položaje Sirskih demokratičnih sil (SDF) in Kurdov v provinci al-Hasakah, a za zdaj še ni informacij o številu žrtev.

Pri tem pa je turški minister za zunanje zadeve Mevlüt Çavuşoğlu na ponedeljkovem sestanku 7. oktobra 2019 z iranskim kolegom Javadom Zarifom po pisanju portala Advance.hr zatrdil, da je turška prisotnost na severovzhodu Sirije “samo začasna”, in poudaril, da Turčija “spoštuje sirsko teritorialno celovitost”.

Pri tem je Zarid poudaril, da Iran nasprotuje turški vojni operaciji v Siriji. Oblasti v Damasku pa poudarjajo, da gre za agresijo in invazijo. Ne nasedajo na besede turškega zunanjega ministra.

Kratko so na koncu spet povlekli Kurdi, ki so, namesto da bi se priklonili oblasti sirskega predsednika Basharja al-Assada, raje kalkulirali do zadnjega trenutka in se zanašali na ameriško podporo.

Treba je priznati, da Kurdom v Siriji tudi pod Assadovim režimom ni bilo z rožicami postlano, a glede na njihov trenutni položaj bi se voditelji Kurdov morali zavedati, da jih bodo Američani podpirali samo tako dolgo, dokler bo to v njihovem interesu.

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil Turčiji z ekonomskim uničenjem, če Turki storijo v Siriji kaj, kar mu ne bi bilo pogodu. To pa je tudi vse, kar se bo zgodilo. Trump namreč ne bo poslal ameriških vojakov v smrt zaradi Kurdov. Če kaj, je v letih, odkar je postal predsednik, pokazal, da mu ni do igranja svetovnega policista.

“Sporočamo vsem tem skupinam, ki stavijo na Američane, da vas Američani ne bodo zaščitili,” je v svojem govoru v nedeljo, 6. oktobra, po pisanju Reutersa svaril Assad. “Američani vas bodo pospravili v žep kot orodje pri barantanju.”

Medtem pa turški predsednik Recep Tayyip Erdogan vztraja, da je cilj vojaške operacije eliminacija kurdske PKK, zato da bi lahko naselili sirske begunce v Turčiji. Pojavlja pa se vprašanje, zakaj je za naselitev sirskih beguncev v Turčiji potrebna invazija na Sirijo.

Ivan Šokić