fbpx

[Video] Ukrajinci dosegli strateško zmago na Kačjem otoku

Foto: Wikipedia

Ukrajina je razglasila pomembno zmago proti Putinovim črnomorskim silam, potem ko je prebila ruski garnizon na strateško pomembnem Kačjem otoku. Južno operativno poveljstvo je pri napadu uporabilo različno orožje, med drugim tudi novo pridobljene rakete Harpoon, kar pa je kremeljskim vojakom povzročilo velike izgube, poroča Daily mail. Ukrajinska zmaga na Kačjem otoku je nova izguba za Putina, ki naj bi v bojih za Doneck izgubil 55 odstotkov svojih vojakov.

Ukrajinske sile so razglasile pomembno zmago proti ruskim na Kačjem otoku južno od Odese, ki je strateškega pomena za nadzor nad Črnim morjem. Pri strateški zmage Ukrajine je bilo ključnega pomena novo pridobljeno in moderno orožje, ki je prevladalo nad ruskim zastarelim orožjem in opremo.

Južno poveljstvo ukrajinske vojske je po poročanju tujih medijev v torek pozno sporočilo, da pri napadu na rusko infrastrukturo na Kačjem otoku, uporablja “različne sile in metode uničenja“. V sredo zjutraj je vojska sporočila, da je na otoku uničila ruski sistem zračne obrambe, radarsko napravo in vozila.

Kačji otok je ključnega pomena za nadzor nad Črnim morjem
In medtem ko se obe strani borita v Črnem morju, se svet spopada s svetovno prehransko krizo, ki jo povzroča ruska pomorska blokada, ki preprečuje, da bi ukrajinske ladje zapustile pristanišče z milijoni ton žita. Kačji otok – ki pokriva le 46 hektarjev skal in trave – je ključnega pomena tako za Ukrajince kot za Ruse. Če imajo Rusi nadzor nad otokom nedaleč stran od obale Odese, lahko nadzorujejo ladijske poti v severozahodnem kotu Črnega morja.

Rusija ukrajinsko zmago zanika
Rusko obrambno ministrstvo naj bi medtem sporočilo, da jim je napad, ki je vključeval 15 brezpilotnih letal in raket dolgega dosega uspelo preprečiti in da je bil namenjen izkrcanju ukrajinskih vojakov na otok. Ruska vojska je po navedbah New York Timesa sporočila, da je “neuspešni ognjeni napad sovražnika prisilil, da je opustil pristanek na Kačjem otoku”. Po domnevno neuspelem poskusu zasega otoka naj bi Ukrajinci uporabili protiladijske rakete dolgega dosega in brezpilotna letala za napad na objekte ruske plinske infrastrukture v severozahodnem delu Črnega morja.

Trditve tako ene kot druge strani po poročanju tujih medijev ni bilo mogoče preveriti takoj, vendar ukrajinske oblasti trdijo, da so na rusko infrastrukturo ciljali. To dokazujejo tudi satelitski posnetki, iz katerih je vidna uničena infrastruktura. Spopadi okoli Kačjega otoka naj bi se začeli v petek, ko so Ukrajinci izvedli napad na ruski pomorski vlačilec, ki je na otok dostavljal orožje in osebje.

Ukrajina z novim modernim orožjem lahko nevtralizira ruske sile
Po poročanju tujih medijev je britanska vojaška obveščevalna agencija sporočila, da je Ukrajina v napadu skoraj zagotovo uporabila nove dobavljene rakete Harpoon, s tem pa naj bi se povečale tudi ukrajinske zmogljivosti obrambe proti ruskim silam. Po seriji napadov ukrajinskih sil v maju na Kačjem otoku in njegovi okolici je Rusija svojo postojanko okrepila z več raketnimi sistemi zemlja-zrak, poroča New York Times.

Tanja Brkić