fbpx

[Video] Ukrajinci Rusom zadali hud psihološki udarec

Foto: Printscreen Twitter

Ukrajinci so Rusom zadali hud psihološki udarec, po poročanju britanskega BBC-ja ocenjujejo zahodni obveščevalci. Ukrajinska brezpilotna letala so namreč izvedla več zračnih napadov na Krim.

Oporišče ruske črnomorske flote na aneksiranem Krimu je bilo po poročilih napadeno z brezpilotnimi letali. Posneli so velik oblak dima, ki se dviga iz območja Sevastopola, kjer je glavno poveljstvo ruske mornarice.

Krimske oblasti navajajo, da naj bi se ukrajinski dron približal štabu črnomorske flote in vanj strmoglavil. Povedal je, da so na dron pred tem streljali. Kot kaže, je imela ruska protiletalska obramba težave pri prestrezanju ciljev. Vodja zasedenega mesta, ki ga je nastavila Rusija, je sicer zatrdil, da naj bi bil ukrajinski dron uspešno sestreljen nad območjem in da naj nihče ne bi utrpel poškodbe.

Zahodne obveščevalne službe so ocenile, da je bila v akciji onesposobljena vsaj polovica ruske črnomorske flote. Iz tega razloga tudi zavzemajo stališče, da so Ukrajinci Rusom zadali hud psihološki udarec.

Nad vzhodom Ukrajine so bile sestreljene štiri ruske rakete, poroča ukrajinska tiskovna agencija UNIAN. Po poročilih, ki jih BBC še ni uspel potrditi, so ukrajinske sile zračne obrambe prestregle štiri ruske rakete Kalibr nad vzhodno regijo Dnjepropetrovsk. “Kul začetek sobote (20. avgusta) naše vojske,” je dejal vodja regionalne vojaške uprave Valentin Rezničenko. Ob tem pa še pripomnil: “Naša zračna obramba je nad regijo Dnjepropetrovsk sestrelila vse štiri rakete Kalibr, ki so jih Rusi usmerili proti regiji. Slava naši vojski!”

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je ameriško obrambno ministrstvo v petek najavilo nov sveženj pomoči za Ukrajino v vrednosti 775 milijonov dolarjev. Pomoč med drugim vključuje več različnih tipov raket, topništvo in sisteme za razminiranje, navaja STA.

Sara Kovač