fbpx

Nove rakete daljšega dosega spreminjajo pravila igre vojne v Ukrajini

Foto: MBDA

Ukrajinska vojska že nekaj časa za boj proti ruskim okupatorjem s pridom uporablja sistem HIMARS (topniške raketne sisteme visoke mobilnosti), ki jih dobavljajo ZDA in Nemčija. Zdaj so prešli v ofenzivo in čakajo na rakete še daljšega dosega.

Nemški proizvajalec orožja MBDA razvija raketo, ki bi lahko pomagala kijevskim silam v boju proti Rusiji, poročajo v Ukrajini. Projektil za skupno ognjeno podporo (JFS-M), ki ga razvija MBDA, bi lahko povečal domet orožja iz sistema HIMARS, ki ga uporablja Ukrajina, s 300 na 500 km, poroča spletni porta Obozrevatel.

Preberite še: Ukrajinska vojska v Donbasu razstrelila poveljstvo Putinovih plačancev Wagner

Preboj na bojišču zaradi raket dolgega dosega

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da sta bila v napadih prejšnji teden močno poškodovana dva ključna mostova do rusko zasedenega mesta Herson, ki si ga Kijev prizadeva ponovno zavzeti. Rakete daljšega dosega do 300 kilometrov so bile pri tem ključne.

Ukrajinske oblasti so v soboto poročale, da je bil zadnji delujoči most čez reko v južni regiji države poškodovan, kar je dodatno ohromilo ruske oskrbovalne linije, poroča Associated Press.

JFS-M dosega visoke hitrosti, ki segajo od 600 km/h do 1000 km/h. Dve raketi bi lahko postavili v HIMARS, štiri pa v raketni sistem za več izstrelkov M270.

Nova raketa kompatibilna s sistemi MARS II/HIMARS/M270 (Foto: MBDA)

Američani razvijajo še natančnejšo raketo

Let rakete na nizki višini in tehnologija, ki jo naredi skoraj nevidno, bi lahko zaobšla rusko zračno obrambo, česar ni mogoče zlahka doseči z uporabo balističnih raket. MBDA je objavil video, ki prikazuje zmogljivosti JFS-M.Bojna moč naj bi zadostovala za uničenje “standardne infrastrukture”, ne pa tudi močno oklepnih bunkerjev. ZDA oz. podjetje Lockheed Martin prav tako razvijajo raketo za HIMARS – PrSM (Preision Strike Missile)– ki bi lahko imela doseg do 650 km. Ni pa še jasno, kdaj bodo te rakete daljšega dosega na voljo Ukrajini.

Andrej Žitnik