fbpx

[Video] Ukrajinci v štirih dneh protiofenzive osvojili več ozemlja kot Rusi v zadnjih štirih mesecih

foto: EPA

Ukrajinske sile so v obsežni protiofenzivi zavzele že 2 tisoč kilometrov ozemlja, za katerega je Rusija potrebovala cele štiri mesece. Rusi bežijo celo iz mest, ki so jih osvojili leta 2014. V osvobojenih mestih so ljudje z velikim veseljem pozdravili ukrajinske vojake.

Ukrajinske sile so ponovno zavzele Kupjansk, Vasilenkovo in Artemivko v harkovski regiji. Po nekaterih navedbah naj bi se približevale tudi Lisičansku, ki so ga Rusi zavzeli julija. Skupno so nazaj zavzeli kar 2 tisoč kilometrov svojega ozemlja. Po navedbah guvernerja regije Lugansk Sergija Gajdaja Rusi bežijo iz Luganska, Alčevska in drugih mest, ki so jih zavzeli leta 2014, ko je Rusija prvič vdrla v Ukrajino.

Pomoč Zahoda v orožju in logistiki se je tako pokazala za neverjetno uspešno in potrebno proti novodobnemu zavojevalcu Evrope – Vladimirju Putinu, ki se ob morebitni osvojitvi Ukrajine ne bi ustavil. Rusi svoj poraz v Ukrajini pripisujejo prerazporeditvam svojih sil, veliko povedo tudi hladni odnosi med vodilnimi vojaškimi predstavniki in Putinom, ko se ti pojavijo v javnosti. Putin je namreč z vojno v Ukrajini vse bolj nezadovoljen.

Image

V javnost pa prihajajo posnetki iz osvobojenih ukrajinskih mest in krajev, kjer so ljudje ukrajinske vojake pričakali z neverjetnim veseljem. Rusi so namreč takoj ob zavzetju pričeli z indoktrinacijo in prisilno asimilacijo prebivalstva.

Sara Kovač