fbpx

Zelenski ob uspehu protiofenzive: Naslednjih 30 dni bo bolj bistvenih kot vsa leta ukrajinske neodvisnosti in obstoja EU

Nagovor Ukrajinskega predsednika Zelenskega iz mednarodne konference Yalta European Strategy. Vir: Urad ukrajinskega predsednika

Rusija je med ukrajinsko protiofenzivo izgubila bistvene strateške točke na severovzhodu Ukrajine. Osvoboditev Iziuma je največji vojaški poraz Rusije, odkar so se bili prisiljeni umakniti iz obrobij Kijeva. Izgubo velikega dela ozemlja je priznala tudi Rusija v izjavi za javnost rekoč, da so umaknili enote globlje v frontno zaledje, da se bodo bolje pripravile na obrambo Donbasa. Gre za največji vojaški poraz Moskve, odkar so se umaknili iz predmestij Kijeva. Ukrajinski predsednik je v vmesnem času posvaril, da bo prihajajočih 90 dni ključnih za Ukrajino, Evropsko unijo in ves zahodni svet. 

Ruske sile so uporabljale Izium kot logistično bazo za eno njihovih glavnih vojaških kampanj – mesece trajajoč napad s severa na sosednjo regijo Donbas, ki je sestavljena iz Donetska in Luganska. Če bodo Ukrajinci uspeli obdržati osvojena območja, bo to hud udarec za Rusijo, ki je v protiofenzivi utrpela številne žrtve. Medtem ko je zaenkrat videti, da Rusija pospešeno izgublja osvojeni teritorij, pa se strateška vojna z zahodom še vedno nadaljuje predvsem na področju energije. To pa je bila glavna tema na mednarodni strateški konferenci na Jalti, kjer je bil častni govornik ukrajinski predsednik Zelenski. “Rusija počne vse, da bi zlomila odpor Ukrajine, odpor Evrope in sveta v naslednjih 90 dneh prihajajoče zime,” je bilo njegovo glavno sporočilo.

“90 dni, ki so pred nami, bo bolj bistvenih kot 30 let ukrajinske neodvisnosti. Teh devetdeset dni bo bolj ključnih kot vsa leta obstoja Evropske unije. Zima bo odločila našo prihodnost,” je zanosno dodal in pojasnil, da je edini način, kako premagati grožnjo na vzhodu, da strnemo vrste.

Prizor iz frontne linije pred Iziumom (Vir: epa)

Po mnenju ukrajinskega predsednika nima Rusija nobenega namena zagotoviti plin Evropi, saj uporablja energijo kot pogajalsko orodje, s katerim skuša zmanjšati evropsko podporo Ukrajini. “Lahko ste prepričani, da Rusija ne bo zagotovila zalog plina, naši energijski podsistemi pa morajo biti na to popolnoma pripravljeni.”

Evropa lahko premaga te težave
Ukrajinski predsednik Zelenski vidi rešitev v borbi, samoomejevanju in omejevanju Rusije: “Boriti se moramo. Preživeti zimo. Pomagati šibkejšim. Varovati tiste, ki potrebujejo varovanje. Omejiti se tam, kjer se lahko omejimo. Omejiti Rusijo povsod, kjer je mogoče.” Z Rusijo se ni mogoče pogajati o koncu vojne, je še dodal, saj meni, da v tem trenutku Putinu ni mogoče zaupati. “Ni nobene gotovosti, da se bo držal svojih obljub,” je povedal.

Gal Kovač