fbpx

[Video] Ukrajinske oblasti razglasile izredne razmere in vpoklic rezervistov

Foto: epa

Judovski komik in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek, 22. februarja 2022, najavil mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 leti. Zelenski je sicer decembra 2021 podpisal ukaz, ki zahteva tudi mobilizacijo žensk. Ukrajinski svet za državno varnost pa je pozval k razglasitvi izrednih razmer, ki bi trajale mesec dni. Ukrep mora potrditi še ukrajinski parlament.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedavnem televizijskem nastopu napovedal, da si bo Ukrajina še naprej prizadevala za rešitev trenutne krize po diplomatski poti. Pri tem je pozdravil tudi turška prizadevanja in pripravljenost za gostitev multilateralnih pogajanj. Vseeno Zelenski vztraja, da Ukrajina ne bo prepustila niti ped svojega ozemlja Rusiji.

“Kot vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil izdajam dekret o mobilizaciji rezervistov za čas posebnega obdobja,” je povedal Zelenski. Pri tem je ukrajinski predsednik izpostavil, da ni potrebe po splošnem vpoklicu, zgolj nuja po hitri osvežitvi ukrajinske vojske in ostalih vojaških formacij. Po poročanju STA ima Ukrajina poleg 240 tisoč rednih vojakov še okoli 200 tisoč rezervistov. Po mnenju ukrajinskega predsednika je nujno povečati pripravljenost ukrajinske vojske, ki mora biti pripravljena na vse operativne situacije.

Republiki Donetsk in Lugansk kvazientiteti
Je pa Zelenski po poročanju VOA jezen na tuja veleposlaništva in ukrajinske poslovneže, ki te dni zapuščajo državo. “Vsi ti morajo ostati v Ukrajini. Njihova podjetja se nahajajo na ukrajinski zemlji, ki jo ščiti naša vojska,” je odločen Zelenski. Rusko priznanje republik Donetska in Luganska je označil za “priznanje neodvisnosti kvazientitet na začasno okupiranem ozemlju Ukrajine.”

Ivan Šokić