[Video] Ukrajinske sile zadale hud udarec ruski vojni mornarici

Poškodovana bojna ladja Olenegorsky Gornyk. Vir: Twitter

Ukrajinske sile so zabeležile še eno pomorsko zmago nad rusko mornarico. Rusko ladjo Olenegorskiy Gornyak je hudo poškodovalo brezpilotno plovilo naloženo s 450 kilogrami eksploziva. Napad se je zgodil v pomorskem oporišču Novorosijsk v regiji Krasnodar.

Posnetki na spletu prikazujejo, kako jo vlačilci onesposobljeno vračajo v pristanišče/ladjedelnico. Kijev zaenkrat še ni podal uradnega komentarja. V operaciji naj bi sodelovala tako ukrajinska obveščevalna služba SBU in ukrajinska mornarica, poroča CNN.

Po drugi strani je rusko obrambno ministrstvo poročalo, da sta bila v napadu uničena dva ukrajinska površinska čolna. Po informacijah ruskih oblasti v napadu ni bilo izgubljenih življenj. Trdijo, da ni bilo povzročene škode, a po spodnjih posnetkih, temu ni tako.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da je bilo nad okupiranim Krimom uničenih 13 ukrajinskih brezpilotnih letal, pri čemer ponovno ne poročajo o škodi ali žrtvah, poroča KyivIndependent.

Strateško pomembna točka
STA poroča, da je v pristanišču Novorosijsk tudi končni terminal naftovoda, preko katerega poteka transport večine nafte iz Kazahstana. Ruski mediji so danes povzeli sporočilo “kaspijeskega konzorcija”, da ta še vedno nemoteno deluje, da pa je začasno prepovedano gibanje ladij v pristanišču.

Ž. K.