fbpx

[Video] Upor elite: izdajalski britanski poslanci zahtevajo ponoven odlog brexita, britanski premier pa vztraja: “Raje umrem, kot zaprosim za podaljšanje za izstop iz EU”

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Britanski premier Boris Johnson se je slikovito izrazil, da bi bil raje mrtev v jašku, kot pa da bi v Bruslju prosil za nov odlog brexita. V svojem govoru v Wakefieldu je Johnson povedal, da je parlament žal izglasoval zakonski predlog, ki je občutno ogrozil britanski pogajalski položaj in vladi otežil delo. Vseeno Johnson vztraja, da bo Velika Britanija do 31. oktobra letos zapustila EU, čeprav se tako opozicija kot izdajalci znotraj stranke to na vsak način trudijo preprečiti.

“Storil bom vse v moji moči, da 31. oktobra letos zagotovim naš odhod iz EU, a nam parlamentarci na žalost hodijo v zelje in otežujejo položaj,” je v svojem nastopu v Wakefieldu povedal britanski premier Boris Johnson.

Potem ko je Velika Britanija z Johnsonom končno dobila premierja, ki spoštuje voljo ljudi, miru ne dajo izdajalci iz vrst konservativcev ter preostanka opozicije, ki še tri leta od izglasovanja brexita na referendumu brexit še naprej na vsak način želijo preprečiti.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1169681044573962240?

“Ali bomo uresničili naš načrt, kot smo si zamislili, in konec oktobra odidemo ali pa bomo predali štafeto nekomu drugemu in opazovali, ali bomo po omenjenem datumu še del EU.” Kar zadeva Johnsona, druge poti ni. Izdajalski parlamentarci pa se po drugi strani izogibajo predčasnim volitvam. Vztrajajo, da do volitev lahko pride šele, ko bo dosežen dogovor o podaljšanju dogovora o izstopu VB iz EU z Evropsko unijo.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1170662899800563712?

“Ne vem, kako smo se znašli v situaciji, ko parlament torpedira naše pogajalske možnosti in Bruslju predaja pooblastila nad nami, tako da nas še naprej zadržuje ujete v EU, ne da bi Britanci imeli možnost z glasovanjem odločiti o lastni usodi,” je dodal britanski premier, ki obžaluje, da je poslanska zbornica zlorabila voljo britanskega ljudstva.

Na vprašanje, ali lahko javnosti zagotovi, da ne bo prišlo do ponovnega odloga brexita, ki je načrtovan najpozneje za 31. oktober 2019, je Johnson odvrnil z “da” in dodal: “Raje bi bil mrtev v jarku.”

Izdajalci se bojijo volitev
Britanski premier je te dni delal red tudi v lastnih vrstah. Potem ko je 21 konservativnih poslancev glasovalo za predlog v prid preprečitvi brexita, so po pisanju Guardiana iz Johnsonove pisarne sporočili, da 21 izdajalcev ne bo moglo kandidirati na naslednjih volitvah na konservativni listi.

Vodja Laburistov in opozicije v britanskem parlamentu Jeremy Corbyn (Foto: EPA)

Stanje v britanskem parlamentu je šlo tako daleč, da se opozicija, sestavljena iz levičarske Škotske nacionalne stranke in socialdemokratskih Laburistov skuša izogniti predčasnim volitvam s sklicevanjem na zakon, sprejet leta 2011, ki zahteva dvotretjinsko večino za razpustitev parlamenta.

Seveda gre za še eno obliko pritiska na britanskega premiera. Če bi Johnson pristal na tako izsiljevanje, bi izgubil naslednje volitve, saj bi očitno požrl besedo, ki jo je dal britanskemu ljudstvu, ko je rekel, da bo Veliko Britanijo popeljal ven iz EU. Ravno tako se nasprotniki brexita zavedajo, da bodo sami na volitvah pogoreli, če bodo te razpisane pred 31. oktobrom, saj je na voliščih pričakovati pogrom nad izdajalskimi poslanci, ki že tri leta aktivno rovarijo proti lastnemu ljudstvu.

Najhuje pri celotni stvari pa je, da so se izdajalci najprej posvetovali z EU-birokrati, ki so jim zagotovili, da če omenjeni zakon, s katerim želijo preprečiti trdi brexit, sprejmejo, bo Velika Britanija dobila nov odlog za izstop iz EU. Gre torej za izrecno vmešavanje EU v notranje zadeve države članice.

Ivan Šokić