[Video] V Bibinjah na Hrvaškem hemingwayevski spopad z gromozansko tuno

2,2 metra in 230 kg težka tuna, ki so jo ujeli bibinjski ribiči (vir: eBibinj)

V Bibinjah na Hrvaškem so lokalni ribiči ujeli 2,2 metra dolgo in 230 kilogramov težko tuno. Riba naj bi se izgubila v zalivu Jaz, kar so izkoristili lokalni ribiči, ki so po dveh urah napornega boja tuno le premagali. Ribo so razkosali, priredili slavje ter jo razdelili meščanom, saj kot pravijo, se je “Bog spomnil Bibinjčanov in jim poslal tuno v plitvino”. Gromozanska riba je namreč priplavala v plitvino.

Dve uri so meščani obmorskega mesteca Bibinje na Hrvaškem potrebovali, da so ujeli 2,2 metra in 240 kilogramov težko tuno. Dolg boj, ki je spominjal na epizodo iz Hemingwayeve novele Starec in morje, se je po poročanju portala eBibinje začel okoli štirih popoldne, ko so ribo v zalivu opazili mladeniči ter jo zadeli s svojimi ostmi.

Po dveh urah hudih bojev, ki jih lahko vidite tudi na videoposnetku, so ribo le premagali ter jo izvlekli na kopno. Kakor pravijo, so sprva razmišljali, da bi jo razkosali in zaračunavali, a so si premislili, saj so uvideli, da se je “Bog spomnil Bibinjčanov in jim poslal tuno v plitvino”.

Tuno so izmerili ter našli mojstre, ki so jo znali lepo razkosati. Meso so razdelili med someščane, zvečer pa so pripravili še gostijo. Vseeno so se med komentatorji na družbenem omrežju po poročanju spletnega portala Morski našli nekateri, ki so imeli okoli celotne zadeve svoje pomisleke. “Mar se sme ubiti in razkosati tolikšna tuna sredi ulice brez posebne dovolilnice?”, “Ali je dovoljeno ubijanje tune na takšen način?” ali pa “Kje je zdaj ribiška in sanitarna inšpekcija?”.

Ivan Šokić