[Video] V Bibinjah na Hrvaškem hemingwayevski spopad z gromozansko tuno

2,2 metra in 230 kg težka tuna, ki so jo ujeli bibinjski ribiči (vir: eBibinj)

V Bibinjah na Hrvaškem so lokalni ribiči ujeli 2,2 metra dolgo in 230 kilogramov težko tuno. Riba naj bi se izgubila v zalivu Jaz, kar so izkoristili lokalni ribiči, ki so po dveh urah napornega boja tuno le premagali. Ribo so razkosali, priredili slavje ter jo razdelili meščanom, saj kot pravijo, se je “Bog spomnil Bibinjčanov in jim poslal tuno v plitvino”. Gromozanska riba je namreč priplavala v plitvino.

Dve uri so meščani obmorskega mesteca Bibinje na Hrvaškem potrebovali, da so ujeli 2,2 metra in 240 kilogramov težko tuno. Dolg boj, ki je spominjal na epizodo iz Hemingwayeve novele Starec in morje, se je po poročanju portala eBibinje začel okoli štirih popoldne, ko so ribo v zalivu opazili mladeniči ter jo zadeli s svojimi ostmi.

Po dveh urah hudih bojev, ki jih lahko vidite tudi na videoposnetku, so ribo le premagali ter jo izvlekli na kopno. Kakor pravijo, so sprva razmišljali, da bi jo razkosali in zaračunavali, a so si premislili, saj so uvideli, da se je “Bog spomnil Bibinjčanov in jim poslal tuno v plitvino”.

Tuno so izmerili ter našli mojstre, ki so jo znali lepo razkosati. Meso so razdelili med someščane, zvečer pa so pripravili še gostijo. Vseeno so se med komentatorji na družbenem omrežju po poročanju spletnega portala Morski našli nekateri, ki so imeli okoli celotne zadeve svoje pomisleke. “Mar se sme ubiti in razkosati tolikšna tuna sredi ulice brez posebne dovolilnice?”, “Ali je dovoljeno ubijanje tune na takšen način?” ali pa “Kje je zdaj ribiška in sanitarna inšpekcija?”.

Ivan Šokić

 • Andreja Knego

  Veličastna žival je dve uri umirala v agoniji zaradi krvoločne drhali, samo zato, da je nekaj sto ljudi požrlo kos tune in se zabavalo, kot da bi preprečili turški vpad!

  • Zgornji

   Ja, to imaš prav. Ampak, če ti pa Bog nekaj podari, potem moraš to Veselega srca vzeti. Jaz sicer tega nebi bil vesel, ker imam preveč sočutja do živali, razen do pajkov . Zato pa tudi Vem, da mi Bog nebi dal takega darila, ker nisem mrhovinar. Tistim ubogim dušam, ki se pa nikakor nezmorejo izkopati iz mrhovinarstva in užitkarstva, pa vsaj takole lahko polepša enoličnost vsakdanjika. Saj to ni velikokrat. Pa še to le, če so prebivalci dovolj dobrega srca. Drugače jim pa prej kakšno točo ali pa strelo pošlje oziroma, dopusti zaradi odmika Njegove Milosti . Amennn.

   • stajerc5

    Pajki prinasajo sreco in…, ne pozabi, popapajo tudi kaksno bzzzzz zivalco, ki te ponoci pika!

    • Zgornji

     NEBODI ŠE VRAŽEVEREN ZA POVRHU , NO !!! ! !!! Itak pa jaz Niti Komarja Ne ubijem … še potem ko me grdo piči !!! ! !!! Dam mu pa kako drugo “lekcijo” , ja , tako, da si Zapomne za drugič … ;-)

  • Zgornji

   Ja, Problem je, da nizkotni ljudje preveč postavljajo užitkarstvo svojega trebuha in borbončic jezika pred Krono Ljubezni , ki je Sočutje. Žal tega ni pri Dobrih Ljudeh. Pri ostalih pa je pač tako kot je , … neosveščenost ali pa še celo huje : krvoločnost iz zlobe ki pa izvira od Satana in njegovega pekla težko zmore premagati tradicije … Žaaal. Amennn.

   • Zgornji

    No, saj, Ravno Zato pa je tudi Prav, da se začne Konec Sveta, da se stari pokvarjeni mrhovinarski del sveta odstrani, in namesto tega ta planet poseli z vsaj malo boljšimi ljudmi, ki bodo vredni svojega Stvarnika. v naslednjem desetletju. Amennn. Lp do tedaj, ajd, čaw .

  • stajerc5

   To je pa skoraj tako kot da bi govorila o plastelincih, ahhhh, smrkkkk….

  • dare326

   Najbolje, da se pridružiš Jainismu.

 • Zgornji

  No, če je pa od Boga, … v kar tu skorajda ne dvomim , potem bi pa tudi jaz priletel tja dol, na kak kos mrhovine, če nebi bil vegetarijanec, in če nebi imel toliko sočutja do živali. Amennn.

  • soc

   Naivno sem bil prepričan, da so vegetarijanci (z vegani kot krono vred) tako kot kolesarji in Legebitre v celoti na levi strani političnega spektra. Da je epikurejstvo domena konzervativcev, i.e. desnice.

   Potem pa tole. Pa na drugi strani sestavki ultralevičarke Kaje Sajovic na MMC o restavracijah, hrani in vinu.

   Kdo bi si mislil…

   • Zgornji

    Ja, žal ti moram povedat’, da imamo zdaj Pokvarjence na Obeh straneh, , na Vseh Nivojih, in še Precej jih je med Vegetarijanci Tudi … in celo med Vegani Tudi … Žaal sem jih v zadnjih letih preveč spoznal … Zato bo Rešitev težka …

 • Janko Gedlička

  Očitno je tuna res gromozanska. Krvoločno je napadla miroljubne, nič hudega hoteče ji ribiče ter jih razkosati in požreti.

  • stajerc5

   Na japonskem bi bila ta gromozanska in krvolocna zverina vredna vsaj pol milijona Evrckov!

  • Zgornji

   ;-)

 • babicagrenajug

  Hi hi, ogledalo socializma, dva se mučita z ribo, 60 njih na požrtiji.

 • cosmosjasnovidec

  Tukaj se vidi popolna zaostalost ter pomanjkanjr inteligence pri zadrtih hrčkuharjih.
  Tako Tuno bi en Slovenski ribič sam izvlekel v 5 minutah to nesposobno hrčkovinarsko golazen bi pa morala preganjati inšpekcija proti mučenju živali.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • dare326

  Mogoče se bodo tune vrnile v severno morje adrijansko. Spomnim se, ko so v Bakarcu še lovili tune, dokler jih niso iztrebili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!