fbpx

[Video] V bližini Budve ribiče presenetil velik modri morski pes!

Morski pes. Slika je simbolična (Foto: Pixabay)

Zaradi koronavirusa se je posledično ustavil svet, zato smo priča o spremembam v naravi. V Benetkah poročajo o čisti vodi, kot že dolgo ne, divje svinje so se sprehajale po ulicah v ZDA, v Črni Gori pa so v bližini Budve ribiči opazili modrega morskega psa, kar po njihovih besedah pomeni znak obnavljanja morskega sveta.

Pet kilometrov stran od obale Reževića so budvanski ribiči opazili morskega psa, dolgega približno tri metre. Mirko Đurović z Inštituta za morsko biologijo je za portal RTCG povedal, da gre za modrega morskega psa, ki živi v Jadranskem morju in spada pod zaščiteno vrsto in običajno ni nevaren za človeka, poroča srbski časopis Kurir.

Inštitut za morsko biologijo je poročal, da občasno lahko vidimo samice modrega morskega psa v bližini peščenih plaž ali plitvih zalivov, kjer rodijo majhno število živih mladičev, dolgih med 30 in 50 centimetri. Epidemija koronavirusa, ki je privedla do prekinitve pomorskega prometa, je zagotovo vplivala na morski svet, ki je doživel preporod. Pred leti so opazovali to vrsto morskega psa in njegovo prehranjevanje ter ugotovili, da so nekateri imeli prazne želodce zaradi pomanjkanja hrane, zato so bili uvrščeni med ogrožene vrste.

Napadi na ljudi redki
V Jadranskem morju naj bi sicer živelo preko 30 vrst morskih psob, nekateri zaidejo tudi v bližino obale ob določenih delih leta. Za človeka naj bi bil od vseh teh vrst najbolj nevaren modri morski pes, ki lahko zraste tudi do 4 metre in lahko tehta do 150 kilogramov. Ta vrsta se prehranjuje z ribami in jih privlači kri, zato lahko pomotoma napade tudi človeka, kot se je zgodilo v Dalmaciji leta 2008, ko je napadel podvodnega ribiča iz Slovenije.

Sara Kovač